Odborníci na zdravou výživu upozorňují na stále se snižující spotřebu mléka a mléčných výrobků v posledních letech. Důvodů může být několik – snížená koupěschopnost obyvatelstva, odklon od živočišných produktů, nezvyk konzumovat mléko od raného dětství. V žádném případě se však nemůže nízká konzumace mléka a mléčných výrobků svalovat na jejich špatnou kvalitu. Kdo se zúčastnil v pořadí již sedmé celostátní přehlídky Mléko a sýry 2003 a měl příležitost ochutnat široký sortiment sýrů objevujících se na našem trhu, nemá důvod o tom pochybovat.
Odborný seminář pořádal Ústav technologie mléka a tuků VŠCHT Praha ve spolupráci s Českomoravským svazem mlékárenským a Českou společností chemickou. Do přehlídek byli přihlášeni pouze čeští producenti. Vzorky sýrů byly při teplotě podávání +15 °C hodnoceny jednak odbornými komisemi, jednak komisemi veřejnými. Každému sýru bylo přiřazeno náhodné číslo a poté byl v odborné části anonymně posouzen dvěma komisemi expertů. Hodnocení proběhlo ve dvou znacích: vzhled a konzistence a chuť a vůně. Minimum dosažených bodů bylo 0, maximum 10 bodů. Po vynásobení koeficienty podle důležitosti znaků (4 pro vzhled a konzistenci a 6 pro chuť a vůni) byl vypočten průměr za komisi pro každý vzorek. Výsledné hodnocení se získalo z průměru obou komisí. Při veřejném hodnocení se postupovalo obdobným způsobem, každý sýr opět posuzovaly dvě komise o 10 až 15 členech. Výsledný průměr se spočítal pomocí neparametrických metod.
Diplomy za chuť
Sýry byly hodnoceny v následujících kategoriích: eidamské sýry 20 až 30 % t.v.s. (1), eidamské sýry 40 až 50 % t.v.s.(2), polotvrdé a tvrdé sýry s dobou zrání min. 3 měsíce (3), sýry s tvorbou ok (4), sýry typu Moravský blok (5), uzené sýry (6), sýry s plísní na povrchu (7), sýry s plísní v těstě (8), bílé polotvrdé a tvrdé sýry (9) a speciality (10).
Kromě českých sýrů se hodnotily i sýry zahraniční. Na předních místech skončily Leerdammer Caractére, Leerdammer light (Leerdammer Company Bohemia), Cre Monte (ACCOM, s. r. o.), BLEU d'AUVERGNE (Nowaco, s.r.o.) a Livarot Grand (CIPA, s. r. o.).
Výsledky hodnocení na předních místech uvádí týdeník Zemědělec (7/2003).