Profesor Dr. Jean Noblet se stal jasnou hvězdou konference o moderních trendech ve výživě prasat, uspořádané společností Biofaktory Praha. Kongresový sál průhonického hotelu Floret zažil jednu z nejzdařilejších celostátních akcí v režii zmíněné firmy za deset let jejího působení na domácím i zahraničním trhu. Noblet předstoupil před české publikum s koncepcí nízkoproteinových diet a propagací kalkulace energetické hodnoty krmiva v nettoenergii místo metabolizovatelné energie (ME).
Celosvětově uznávaný Noblet je jedním ze šéfů francouzského Národního institutu pro zemědělský výzkum (INRA) z bretaňského St. Gilles. Institut zaměstnává 8000 lidí a čtvrtina z nich jsou vědečtí pracovníci, věnující se kompletní problematice agrárního sektoru. Umístění INRA na západě Francie je logické – Bretaň totiž produkuje více než polovinu vepřového i drůbežího masa celé země.
Nadhodnocení
o 30 procent
„Nepřijel jsem proto, abych poskytl nějaký detailní návod vaší praxi. Chci pouze přispět k lepší orientaci v systému hodnocení krmných směsí z hlediska obsahu proteinu a energie,“ řekl úvodem prof. Noblet. Krátce nato použil poprvé termín „nettoenergie“ (NE), to když se začal věnovat koncentraci energie ve směsi a jejímu efektu.
Zásadní poměr obsahu proteinu a energie je podle něho optimální vyjadřovat ve stravitelném lyzinu a nettonergii.
„Pro zvíře je nejdůležitější nettoenergie. Víme, že účinnost či využití metabolizovatelné energie (vyjádřené poměrem NE : ME) je velmi nízké (kolem 74 %) a ovlivňuje ho obsah proteinu ve směsi. Zvýšení obsahu proteinu v krmivu snižuje využití ME díky vyšší exkreci močí, která znamená energetickou ztrátu. Pokud tedy počítáte energetickou hodnotu směsi v ME, nadhodnocujete jí téměř o 30 procent,“ uvedl Noblet.
Člen mnoha francouzských vědeckých společností (a rovněž osobnost American Society of Animal Science) kráčel svým vystoupením rozhodně cílevědomě. Směřoval k závěru, že krmivo se sníženým obsahem bílkovinné složky (ale rozhodně se správným zastoupením jednotlivých aminokyselin v ní) nezhorší užitkovost žádné kategorie prasat. Svá slova dokumentoval výsledky z praktického ověřování nízkoproteinových diet.
Univerzální návod
prostě neexistuje
Nízkoproteinové diety se podle Nobleta pozitivně projeví především sníženým vylučováním dusíku a jejich přínos pro zlepšení životního prostředí je tedy zřejmý. Předností je pochopitelně také lepší využití energie v krmných směsích a mezi související příznivé efekty patří i zlepšení zdravotního stavu zvířat nebo zmírnění teplotního stresu způsobeného výživou.
„Ze všech uvedených důvodů je nutné přehodnotit poměr obsahu proteinu a energie a přejít na kalkulace v NE“, dodal prof. Noblet. „Jsme přesvědčen o tom, že během příštích deseti let většina zemí světa bude uznávat pouze nettoenergii.“
„V České republice se se zavedením nettoenergie do krmných norem pro prasata v dohledné době nepočítá“, konstatoval v pozvánce na konferenci ředitel společnosti Biofaktory Ing. Lubomír Polášek. V diskusi po Nobletově vystoupení zaznělo, že je to především z praktických důvodů – konkrétní hodnoty potřeby NE (diferencované například genotypem zvířat) prý prostě neznáme. Francouzský vědec reagoval tím, že rovnice pro odhad NE z ME má k dispozici, stejně jako tabulky pro výpočet NE. Současně znovu zdůraznil, že se v žádném případě nejedná o univerzální kuchařku.
Text Nobletova příspěvku vyjde koncem roku v bulletinu společnosti Biofaktory.