Nutriční hodnota píce béru a pohanky pěstovaných jako meziplodiny

Meziplodiny jsou v současné době stále významnější zejména pro snižování eroze v mezivegetačním období, zdrojem organické hmoty při zaorávání a často i přerušovačem v osevních postupech. Zajímavou, a jistě ne zcela výjimečnou možností, je také využití píce z meziplodin pro produkci objemných krmiv přežvýkavců, zejména jako doplněk k plodinám jako jsou kukuřice nebo jeteloviny.

Cílem této studie bylo posoudit kvantitativní a kvalitativní parametry píce pohanky obecné a béru italského (které jsou jedny z nejčastěji pěstovaných meziplodin), pěstovaných jako meziplodiny. Sklizeň píce byla uskutečněna u každé plodiny ve třech fázích růstu. Byl zjišťován výnos sušiny a dusíkatých látek, chemické složení a stravitelnost organické hmoty a neutrálně detergentní vlákniny. Průměrné výnosy sušiny byly u obou plodin srovnatelné, kdežto výnos dusíkatých látek byl vyšší u pohanky. Obsah dusíkatých látek byl výrazně vyšší u pohanky, naopak vyšší obsah hrubé vlákniny byl u béru. Stravitelnost organické hmoty byla mírně vyšší u pohanky, naopak bér vynikl ve výrazně vyšší stravitelnosti neutrálně detergentní vlákniny.

Materiál a metodika

Testovány byly vybrané druhy meziplodin bér italský (Setaria italica) a pohanka obecná/střelovitá (Fagopyrum esculentum). Meziplodiny byly pěstovány ve Výzkumném ústavu živočišné výroby, v. v. i. Předplodinou byl hrách sklizený na siláž. Vzorky byly odebírány z monokulturních porostů meziplodin v různých stadiích zralosti (plný květ; zelená semena; vosková zralost). Z každé plodiny a zralosti byly odebrány vždy tři vzorky pro zohlednění variability porostu.

Článek byl odborně recenzován.

Článek byl vypracován na základě podpory Ministerstva zemědělství – projekt MZE-RO0723.

Ing. Tereza Faltusová1,2,

Ing. Filip Jančík, Ph.D. 1,

Ing. Petra Kubelková, Ph.D. 1,

doc. Ing. Petr Homolka, CSc., Ph.D. 1,

Ing. Radko Loučka, CSc. 1,

1Výzkumný ústav živočišné výroby, v. v. i., Praha  

2, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Kontakt: jancik.filip@vuzv.cz

Více najdete v časopise Krmivářství 6/2024.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down