Kukuřice představuje v podmínkách českého zemědělství dominantní plodinu, co se výnosu energie z jednotky plochy týče. Uplatňuje se v podobě siláží pro výživu přežvýkavců a ve formě upraveného zrna v krmných dávkách monogastrických zvířat. Požadavky na pěstování a způsob sklizně kukuřice se tak odvíjejí od fyziologických odlišností trávení zvířat.
Zatímco pro výživu prasat a drůbeže je u kukuřice nejcennější zrno a v něm maximální koncentrace stravitelného a dieteticky nenarušeného škrobu, pro výživu skotu je naopak cenná celá rostlina, tedy nejen škrob, ale i jednoduché cukry, a především hemicelulóza s celulózou, jako zdroj energie pro bachorovou mikroflóru skotu. Abychom dosáhli maximálního výnosu v odpovídajícím strukturálním složení požadovaných živin, je nutné silážní kukuřici sklízet a silážovat v odpovídajícím vegetačním stadiu. Přesně odhadnout, či spíše zvládnout sklizeň a konzervaci kukuřice s maximální produkcí škrobu, při co nejvyšší stravitelnosti a při zachování dietetických požadavků, je mnohdy velmi obtížné. O termínu sklizně silážní kukuřice rozhoduje celý komplex okolností. Nejen zvolený hybrid, který je jen dílčím faktorem, ale také druh a typ půdy, mocnost ornice, celková suma teplot, srážkové úhrny v průběhu vegetace, způsob založení porostů, ale také úroveň výživy a hnojení porostu kukuřice jednotlivými živinami.
Nutriční hodnota
Nejlepší nutriční hodnotu, zejména vyšší koncentraci energie, menší koncentraci vlákniny mají kukuřičné siláže s obsahem sušiny 28 až 34 % Tyto siláže mají i vyšší obsah BNLV, jejichž hlavní složkou je škrob. Mitrík (2023) ve své publikaci konstatuje, že výnos sušiny u silážní kukuřice kulminuje při sušině 300 g/kg. Z řady sledování a pokusů amerických výzkumníků vyplynuly závěry, že nejvyšší příjem sušiny kukuřičných siláží dojnicemi byl při sušině 280–320 g/kg a u těchto siláží byla současně zjištěna nejvyšší stravitelnost škrobu (94,0 %). Nejvhodnější termín sklizně silážní kukuřice z krmivářského hlediska je označován na konci těstovité zralosti zrna, kdy končí asimilace škrobu v zrnech a kdy je dosažena nejvyšší koncentrace energie v celé rostlině.
Ing. Jan Pazdera, 1,2
prof. MVDr. Ing. Petr Doležal, CSc.,3
Bc. Marek Šulc,2
prof. Ing. Miroslav Juráček, PhD. 4
1Ústav agronomických vied, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
2KWS OSIVA, s. r. o.,
3Mendelova univerzita v Brně
4Ústav výživy a genomiky, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!