Zdraví spotřebitele a nezávadnost potravin jsou dnes rozhodující kritéria pro výběr růstových stimulátorů. Zejména k antibiotikám jsou zákonodárci EU v poslední době nemilosrdní a vetšinu z nich s ohledem na riziko vzniku rezistence mikroorganizmů zakázali. Výkrmci zvyklí na používání těchto látek se nyní potýkají s horším zdravotním stavem zvířat a nižším využíváním živin zvířaty. Jednu z možných náhrad antibiotických stimulátorů přijel do Brna představit Dr. Aidan J. Connolly, viceprezident firmy Alltech (USA).
Chovatelé se snaží nalézt vhodnou alternativu antibiotických růstových stimulátorů. Na seznamu potenciálních náhrad dominují probiotické bakteriální preparáty, směsi organických kyselin, doplňkové exogenní enzymy atd. Dr. Connolly hovořil o fosforylovaných mannanových oligosacharidech, které mohou podobně účinně chránit zdraví zvířat a zvyšovat užitkovost zvířat. Oligosacharidy jsou komplexní cukry nacházející se v buněčných stěnách kvasinek Saccharomyces cerevisiae. Tyto látky mají schopnost aglutinovat specifické gramnegativní mikroorganizmy tím, že vstupují do interakce s mannózovými lektiny, které se nacházejí na povrchu těchto bakterií.
U drůbeže bylo používání antibiotických stimulátorů nedílnou součástí rychlého rozvoje a expanze. Vzhledem ke snížení počtu používaných antibiotik již nelze účinně střídal tyto preparáty a riziko rezistence se ještě zvyšuje. Na třech chovech v západní evropě byl prováděn pokus na 90 000 brojlerech. Účinnost komerčních mannanových oligosacharidů byla porovnávána s Avilamycinem. Po šesti měsících byla konstatována shodná efektivita výkrmu u obou skupin ptáků. U krocanů byly mannanové oligosacharidy podobně účinné, konverze pokusné skupiny byla lepší než konverze kontroly a než konverze s Flavomycinem. Virginiamycin, který představuje v chovu krůt tradiční antibiotický stimulátor byl v tomto pokusu nejúčinnější. Mannanové oligosacharidy redukují počet salmonel ve střevním traktu drůbeže přičemž bakterie mléčného kvašení touto látkou ovliivněny nebyly. Snížen je také počet zástupců rodu Clostridium.
Také telata jsou velmi citlivá na bakteriální průjmová onemocnění, zejména bakteriemi Escherichia coli. Dr. Connolly uvedl řadu studií poukazujících na schopnost mannanových oligosacharidů vázat i tyto bakterie a tím je zdraví zvířat uchráněno od tak častých a nepříjemných průjmů.
U prasat se po zkrmování mannanových oligosacharidů zvyšují průměrné denní přírůstky o asi 7 % (výsledky z USA), přičemž největšího vlivu na užitkovost bylo dosaženo na mladších zvířat a s věkem vykrmovaných prasat míra stimulace klesá. U prasnic byla zjištěna mírně vyšší plodnost, u kontroly byl sice zjištěn vyšší počet narozených selat, ale ve věku 21 dní byla průměrná hmotnost pokusných selat o více než 1 kg vyšší (7,61 oproti 6,57). Zlepšení intenzity růstu selat lze zčásti vysvětlit zvýšeným obsahem protilátek v kolostru. Lepší imunologický status má pak za následek zvýšenou intenzitu růstu.