Podle amerických odborníků se do většiny krmných dávek holštýnských krav, s produkcí více než 40,5 – 42,7 kg mléka a do krmných dávek dojnic plemene jersey s produkcí 24,7 – 27 kg mléka, doporučuje doplněk tuku. Množství doplňkového tuku závisí na hladině tuku v základní dávce, vědecky bylo dokázáno, že celkový obsah tuku v krmné dávce se rovná množství vyprodukovaného mléčného tuku a že produkce mléčného tuku dosahuje maxima při krmné dávce se 16 % metabolizované energie. Bylo zjištěno, že přídavek tuku do krmné dávky vysoce užitkových dojnic zvyšuje účinnost produkce mléka je však mnohem důležitější vysoce kvalitní objemné krmivo než přídavek tuku, určité množství tuku je potřeba dodat při zkrmování píce nízké kvality.
Obecně jsou obiloviny levnějším energetickým zdrojem než tuk, ale množství mléka vyrobené z krmné dávky s podílem obilovin je omezeno množstvím škrobu, které může být zkrmeno bez rizika. Směsi tuků (lůj, rostlinné oleje, technický tuk) mohou tvořit max. 2,5 % doplňkového tuku a až okolo 6 % celé krmné dávky. Existuje tendence preferovat lůj jako doplněk krmných dávek dojnic před směsí loje, technického tuku a rostlinných olejů.