20.01.2006 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Plemenní berani přes internet

Plemeno suffolk se obecně považuje za jedno z nejlepších masných plemen ovcí. Jeho předností jsou například výborně osvalené plece, prostorný hrudník, velmi široká a osvalená bedra nebo kýta. Jatečná jehňata chovateli zaručují vysoký stupeň růstu a vývinu a tím i značnou jatečnou hodnotu.

Červenohlavé plemeno Suffolk je středního až většího tělesného rámce s velmi dobrým až výjimečným osvalením a růstovou schopností. Je vhodné pro užitkové křížení se všemi plemeny, zvláště v otcovské pozici pro produkci jatečných jehňat.

Něco o plemeni
Suffolk vyniká dobrým zdravím, pevnou konstitucí a dlouhým plodným obdobím. Plodnost se uvádí na úrovni 160 až 180 %, přírůstek v odchovu se pohybuje mezi 300 až 450 gramy. Výkrm lze provádět do vyšší živé hmotnosti 35 až 45 kg.
Plemeno je bezrohé, hlava a končetiny jsou černé, vlna polojemná, bílá (výskyt černého vlasu je nežádoucí), roční produkce potní vlny u bahnic je 3,5 až 4 kg, sortiment AB – BC.
Živá hmotnost v dospělosti u beranů je v průměru kolem 100 až 140 kg, u bahnic 80 kilogramů.
Chovatelé plemene suffolk se sdružují do klubu, který působí pod Svazem chovatelů ovcí a koz. Jedním z jeho členů je také Pavel Šubrt, který pase své stádečko ve Smržově nedaleko Hradce Králové.

Stále jen koníček
Chovatel Pavel Šubrt má standardní občanské povolání a jak sám říká, ovce jsou spíše koníčkem. Přesto udržuje chov na vysoké úrovni, o které svědčí i výsledky z kontroly užitkovosti. Základním produktem chovu jsou čistokrevní plemenní berani, které prodává prostřednictvím aukcí nebo internetu za průměrnou cenu mezi pěti a osmi tisíci korun.
V současné době v chovu převažují holandské linie Jumbo a Dobber.

Léto i zima
Stádo Pavla Šubrta, které v současnosti čítá osmnáct bahnic, je stále na pastvině. Mají tam k dispozici neustále otevřený dřevěný přístřešek. V létě jim chovatel přidává pouze minerální liz, méně kvalitní seno a nezbytnou vodu, v zimě krmnou dávku doplňuje kvalitnějším senem a cukrovarnickými řízky, které jsou buď čerstvé nebo silážované.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down