Rybářství v České republice je možno rozčlenit na produkční rybářství a hospodaření v rybářských revírech. Hlavní součástí produkčního rybářství je rybníkářství. Dále jsou ryby chovány ve speciálních zařízeních. Rybníkářství je založeno na uměle vytvořených vodních plochách, které jsou situovány především do venkovských oblastí. Největší zájem o sladkovodní ryby je na konci roku. O jejich chovu ale také prodeji jsme si povídali s Ing. Matějem Kovářem, vedoucí sádek v Praze-Lahovicích.
Cena kaprů, podobně jako jeho vyprodukované množství, u nás již dlouhé roky stagnuje. Obecně sladkovodní ryby jsou poměrně stabilizovaným segmentem na trhu, a proto se zde nesetkáme s cenovými výkyvy, které potkávají jiné živočišné komodity produkované v zemědělství. Konečná maloobchodní cena jen pomalu roste a kopíruje především rostoucí DPH. Proto ani letos za kilogram kapra zaplatíme přibližně stejně jako loni.
Více si můžete přečíst v prosincovém čísle časopisu Farmář.