Efektivita využití dusíku v bachoru je velmi nízká. Porovnáme-li příjem dusíku a jeho obsah v mléce, dojdeme k méně optimistickému výsledku. Vědci stanovili, že k dosažení maximální efektivity je třeba zajistit optimální zásobení bachoru RUP (v bachoru nedegradovatelným proteinem) a využití absorbovaných aminokyselin pro tvorbu mléčné bílkoviny.
V porovnání s ostatními kategoriemi hospodářských zvířat je efektivita u skotu nejnižší. U prasat a drůbeže se pohybuje mezi 30 až 40 %. U krmných dávek vysokoprodukčních dojnic v EU s vysokým příjmem sušiny (a nižším obsahem pícnin v krmné dávce) se dosahuje efektivita 32 %. Nejnižší je zde – 21 %. Naopak v USA je efektivita 32,8 % dosahováno při nižším obsahu dusíkatých látek (NL) a vyšší koncentrací NFC (non-fibrous carbohydrate – stravitelných cukrů).
Dvě studie vedené v USA potvrdily, že efektivita využití dusíku klesne z 30,2 na 27 nebo až 23,4 %, pokud se hladina NL v krmné dávce navýší z 15,1 % na 16,7 % a 18,4 %. Tolik první studie. Ve druhé studii došlo k poklesu z 36,5 % na 25,4 % při navýšení hladiny NL z 13,5 % na 19,4 %. Tyto studie prokazují lineární závislost propadu efektivity při navýšení hladiny NL v krmné dávce.
Zdroj: F. Riaz-Royon, GPS Dairy Consulting LLC Brookings S. D.*
Ing. Jiří Kadečka
Kompletní článek je v NCH 6/2018