21.03.2024 | 04:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Přípravky do siláží a krmných směsí v roce 2024

Krmivářství 2 přináší opět úplný přehled konzervantů do siláží a krmných směsí, který je k dispozici na českém trhu. Časopis s tabulkovým přehledem je možné objednat na adrese odbyt@profipress.cz. 

Bakteriální přípravky

  • dodají žádoucí bakterie mléčného kvašení
  • rychleji nastartují fermentační proces
  • většina přípravků obsahuje bakterie, které velmi rychle rostou při pH 5-6,5, což je důležité pro rychlý začátek fermentačního procesu
  • pokud obsahují různé rody, druhy či kmeny bakterií – rozšíří rozpětí pH a teploty, při kterém mohou bakterie mléčného kvašení růst v průběhu celého fermentačního procesu
  • některé obsahují bakterie (heterofermentativní), které kromě kyseliny mléčné produkují kyselinu octovou a tím zvyšují aerobní stabilitu siláží

Bakteriálně-enzymatické přípravky

  • enzymy v silážované hmotě rozštěpí polysacharidy na jednoduché cukry, které jsou pak potravou pro bakterie mléčného kvašení
  • dodané bakterie pak působí stejně jako v případě bakteriálních přípravků

Chemické přípravky

  • vynikající v případě nevhodného počasí pro zavadání
  • vhodné pro ošetření horní vrstvy siláží
  • používají se do šrotovaného a mačkaného vlhkého zrna obilovin, kukuřice a luštěnin
  • kyselina mravenčí okamžitě sníží pH
  • kyselina propionová – redukuje kvasinky a plísně, je výborná pro zlepšení aerobní stability
  • soli kyseliny sorbové a benzoové – redukují kvasinky a plísně
  • při použití chemických přípravků se uchová více cukrů v siláži, bakterie mléčného kvašení se množí, ale pomalu

Biologicko-chemické přípravky

  • bakterie zde zajistí optimální kvašení
  • přidaná sůl kyseliny (benzoan nebo sorban) blokuje růst plísní, množení kvasinek a částečně i hnilobných mikroorganismů.

Přehled konzervantů vytvořila Ing. Yvona Tyrolová.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down