Krmivářství 2 přináší opět úplný přehled konzervantů do siláží a krmných směsí, který je k dispozici na českém trhu. Časopis s tabulkovým přehledem je možné objednat na adrese odbyt@profipress.cz.
Bakteriální přípravky
dodají žádoucí bakterie mléčného kvašení
rychleji nastartují fermentační proces
většina přípravků obsahuje bakterie, které velmi rychle rostou při pH 5-6,5, což je důležité pro rychlý začátek fermentačního procesu
pokud obsahují různé rody, druhy či kmeny bakterií – rozšíří rozpětí pH a teploty, při kterém mohou bakterie mléčného kvašení růst v průběhu celého fermentačního procesu
některé obsahují bakterie (heterofermentativní), které kromě kyseliny mléčné produkují kyselinu octovou a tím zvyšují aerobní stabilitu siláží
Bakteriálně-enzymatické přípravky
enzymy v silážované hmotě rozštěpí polysacharidy na jednoduché cukry, které jsou pak potravou pro bakterie mléčného kvašení
dodané bakterie pak působí stejně jako v případě bakteriálních přípravků
Chemické přípravky
vynikající v případě nevhodného počasí pro zavadání
vhodné pro ošetření horní vrstvy siláží
používají se do šrotovaného a mačkaného vlhkého zrna obilovin, kukuřice a luštěnin
kyselina mravenčí okamžitě sníží pH
kyselina propionová – redukuje kvasinky a plísně, je výborná pro zlepšení aerobní stability
soli kyseliny sorbové a benzoové – redukují kvasinky a plísně
při použití chemických přípravků se uchová více cukrů v siláži, bakterie mléčného kvašení se množí, ale pomalu
Biologicko-chemické přípravky
bakterie zde zajistí optimální kvašení
přidaná sůl kyseliny (benzoan nebo sorban) blokuje růst plísní, množení kvasinek a částečně i hnilobných mikroorganismů.
Přehled konzervantů vytvořila Ing. Yvona Tyrolová.