Krmivářství 2 přináší opět úplný přehled konzervantů do siláží a krmných směsí, který je k dispozici na českém trhu. Časopis s tabulkovým přehledem je možné objednat na adrese odbyt@profipress.cz.
Bakteriální přípravky
dodají žádoucí bakterie mléčného kvašení
rychleji nastartují fermentační proces
většina přípravků obsahuje bakterie, které velmi rychle rostou při pH 5-6,5, což je důležité pro rychlý začátek fermentačního procesu
pokud obsahují různé rody, druhy či kmeny bakterií – rozšíří rozpětí pH a teploty, při kterém mohou bakterie mléčného kvašení růst v průběhu celého fermentačního procesu
některé obsahují bakterie (heterofermentativní), které kromě kyseliny mléčné produkují kyselinu octovou a tím zvyšují aerobní stabilitu siláží
Bakteriálně-enzymatické přípravky
enzymy v silážované hmotě rozštěpí polysacharidy na jednoduché cukry, které jsou pak potravou pro bakterie mléčného kvašení
dodané bakterie pak působí stejně jako v případě bakteriálních přípravků
Chemické přípravky
vynikající v případě nevhodného počasí pro zavadání
vhodné pro ošetření horní vrstvy siláží
používají se do šrotovaného a mačkaného vlhkého zrna obilovin, kukuřice a luštěnin
kyselina mravenčí okamžitě sníží pH
kyselina propionová – redukuje kvasinky a plísně, je výborná pro zlepšení aerobní stability
soli kyseliny sorbové a benzoové – redukují kvasinky a plísně
při použití chemických přípravků se uchová více cukrů v siláži, bakterie mléčného kvašení se množí, ale pomalu
Biologicko-chemické přípravky
bakterie zde zajistí optimální kvašení
přidaná sůl kyseliny (benzoan nebo sorban) blokuje růst plísní, množení kvasinek a částečně i hnilobných mikroorganismů.
Přehled konzervantů vytvořila Ing. Yvona Tyrolová.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!