Proč přežvýkavci nejsou příčinou klimatických změn naší planety?
Do studia TV Zemědělec byli na sklonku února pozváni hosté z USA, kteří poskytli erudované odpovědi. Prvním byl Frank Mitloehner – univerzitní profesor na UC Davis v Kalifornii a vedoucí výzkumného centra UC Davis CLEAR Center. Druhým dr. Steve Winnington – oblastní ředitel šlechtitelské organizace World Wide Sires. Pozvali je do ČR a k rozhovoru Ing. Vladimír Novotný, Ph.D., a Ing. Tomáš Novotný ze společnosti MTS, spol. s r. o.
Někteří naši farmáři mají obavy ze stále opakovaného argumentu, že škodí klimatu, protože jejich krávy produkují metan, a tím znečišťují atmosféru a poškozují klima. Mají pravdu, či ne? Jak jim odpovíte?
FM: Krávy jsou přežvýkavci a s tím souvisí jedna zajímavá vlastnost, a to totiž že dokážou trávit některá rostlinná krmiva ojedinělým způsobem. Např. celulózu, rostlinnou biomasu. Bez předžaludků přežvýkavců nelze celulózu trávit. To je pro nás výborné.
Problém je, že mikroorganismy, které v předžaludcích např. celulózu tráví, současně jako vedlejší produkty metabolismu produkují metan. Většina z něj je vylučována z krávy říháním, část je pak vylučována výkaly. Otázka zní: Jak velký je to problém? Metan je významný skleníkový plyn a přispívá k oteplování planety. Ale ač jde o silný skleníkový plyn, má krátkou životnost a poločas rozpadu. Nevydrží v atmosféře dlouho. A pokud dokážeme řídit využití metanu v atmosféře, můžeme přes něj snižovat globální změny klimatu. Pokud se farmáři zapojí, stanou se naopak součástí řešení a redukce oteplování.
Lze říci, že pokud jsme v České republice snížili za poslední dekády stavy skotu téměř na polovinu, přispěli jsme tím již k redukci metanu v ovzduší?
FM: V České republice, v porovnání s rokem 1990, máte dnes nejen skoro poloviční stavy krav, ale současně jste téměř zdvojnásobili produkci mléka. Což znamená, že jste snížili produkci metanu absolutně i na jednotku vyrobeného mléka.
Jde tu tedy o produkci metanu našimi kravami celkem, nebo jde o to, jak dobrá je farma v produkci, jak dobře se stará o zvířata, jak kvalitní je?
FM: Jde o obojí. Potřebujeme přes metan snižovat skleníkové plyny. Přitom pokles stavů krav by měl být díky pokroku v užitkovosti, lepšího genetického potenciálu, krmení, zdraví zvířat, jejich reprodukce… tedy postupů, které dělají naše krávy lepšími. To pak prospívá i ekonomice produkce potravin, ekonomice farmy a současně k snižování produkce plynů celkem i na jednotku produkce.
Steve, vy jste genetik a padlo zde, že pokrok přes šlechtění je jedním z nejvýznamnějších nástrojů. Na které vlastnosti selektovat, aby byl přínos maximální?
SW: Souhlasím se vším, co řekl Frank. A čeští chovatelé opravdu mohou být hrdí na to, čeho za poslední období dosáhli. Zvýšili produkci mléka téměř dvojnásobně, díky kvalitní plemenářské práci a managementu k tomu potřebují jen polovinu stavů krav. Také v USA, kde bylo v devadesátých letech okolo 25 milionů krav a dnes produkují s devíti miliony více mléka než tenkrát. Dosáhlo se toho hodně i díky vaší schopnosti učit se a importovat novinky v oblasti managementu, mnoho lidí jste přivezli v rámci návštěv na farmy do USA, a dovezli jste i mnoho výborného plemenného materiálu.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!