Parazité představují v současných podmínkách chovu prasat významné potenciální nebezpečí. Záporně působí na zdravotní stav zvířat, jsou vstupní bránou pro uplatnění ostatních infekčních agens původu. Společně s dalšími vnějšími faktory se podílejí na ekonomice chovu prasat.
Mezi nejčastěji se vyskytující infekční onemocnění našich farem patří střevní onemocnění selat. Způsobují ho nejčastěji patogenní kmeny bakterie Escherichia coli, rotaviry, koronaviry a také protozoa (prvoci), především kokcidie Isospora suis.
Projevy onemocnění
Onemocnění způsobené touto kokcidií se nazývá isosporóza a vyskytuje se především u sajících selat, zatímco u starších selat a u běhounů se vyskytuje velmi zřídka.
Zdroj nákazy nebyl dlouho znám. Většina parazitologů se shodovala na tom, že primárním zdrojem pro selata jsou prasnice (přenos přes trus). V dnešní době však podle Ing. Ludmily Landové z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích převládá názor, že hlavním zdrojem infekce je oocystami kontaminované vnější prostředí. K přenosu dochází vodou a potravou, která obsahuje oocysty Isospora suis.
Klinicky se isosporóza projevuje těžkými vodnatými průjmy žluté až bílé barvy, které trvají tři až pět dní, pak je konzistence trusu pastovitá. Během celého průběhu onemocnění se diarrhoea může objevit pouze jednou nebo cyklicky (několikrát za sebou v několikadenním rozmezí).
Isosporóza nikdy neprobíhá v celém vrhu najednou, ale onemocní pouze jeho část. Výsledkem jsou nevyrovnané vrhy se všemi důsledky.
Největší výskyt choroby je pozorován v létě kvůli vysoké teplotě, která je příznivá pro sporulaci oocyst ve vnějším prostředí. Při teplotě 20 °C jsou oocysty schopny infekce za 56 hod, při 37 °C za 12 hod).
Hlavně prevence
Kromě terapeutického působení specializovaných přípravků by měl každý chovatel dbát na prevenci a dodržovat všechna zoohygienická opatření a správnou asanaci. Efektivní je použití horké páry a dezinfekčních prostředků na bázi chlóru nebo čpavku o vyšších koncentracích.
Vhodné preventivní opatření vztahující se k hygieně farem vedou nejen ke snížení výskytu průjmových onemocnění způsobených Isospora suis, ale i ke snížení ekonomických ztrát hospodáře.
(Další informace k tématu si můžete přečíst v únorovém čísle měsíčníku Farmář.)