V Předmíři vzaly před pár lety zootechnickou činnost do rukou dvě křehké mladé ženy. A vedení neudělalo chybu – naopak, výsledky se již dostavují. Významné je snížení subklinických mastitid a počtu somatických buněk v mléce, ale také optimalizace odchovu telat. Postupný přechod na plemeno montbeliard je předzvěstí vyšší dojivosti při menší náročnosti na krmivo, než by tomu bylo u holštýna. Ve spolupráci s výživářským poradcem Ing. Petrem Novotným z VVS se nově daří plnit cíle i ve výživě.
Agraspol Předmíř, a. s. hospodaří v pahorkatině na hranicích jihočeského a západočeského kraje nedaleko Kasejovic a Lnář. Před třemi lety sem na pozici zootechničky nastoupila dívka s exotickým příjmením Ing. Blanka Zabala Laverde a o rok později také Bc. Anna Varausová. Místní rodák Ing. Pavel Choura je původem mechanizátor, v roce 2015 nastoupil jako výrobní ředitel a před třemi roky převzal funkci předsedy představenstva.
Mléko tvoří hlavní část příjmů
Jak informuje Ing. Pavel Choura, současná podoba společnosti Agraspol vznikla v roce 1999 transformací z družstevní formy na akciovou společnost. V evidenci živočišné výroby je asi 860 dobytčích jednotek, chov skotu na mléko je dominantní činností. Společnost také ročně vykrmí asi 1000 prasat, přičemž nakupuje selata v 9 až 18 kg a vykrmuje podle požadavků zákazníka do 105 až 150 kg. Průměrný denní přírůstek plemenného materiálu firmy PIC přesahuje 1 kg. Na chov navazuje vlastní porážka, která pracuje obvykle dva dny v týdnu. Realizaci uskutečňuje Agraspol ve spolupráci s nedalekým ZD Bělčice. Zákazníky si podle slov předsedy vepřové maso nachází díky tradici a internetové propagaci včetně té facebookové, většinou jde o stálou klientelu. Další kategorií zvířat jsou krůty, které podnik chová příležitostně s cílem prodejte v živém, např. před svátky.
Převodné křížení
Podle slov předsedy představenstva Pavla Choury byl v původním JZD Háje Předmíř chov českého strakatého skotu tradiční. Po krátké změně kurzu na holštýnské plemeno v devadesátých letech se vedení podniku rozhodlo pro červenou barvu. Dnes je kromě C plemene ve stádě také holštýn, ale hlavní směr vidí Pavel Choura a zootechničky v převodném křížení českého strakatého na francouzského montbeliarda, který přináší vitalitu i více mléka, na který chov cílí. Mléko putuje do mlékárny Goldsteig v Chamu přes MHD Jih, takže na výkupní cenu si v Předmíři nemohou stěžovat, přesto ale Ing. Choura říká, že při aktuálních cenách vstupů je výroba mléka ztrátová. „Ceny energií nás tlačí k možná zoufalým úsporným opatřením, chtěl bych být optimistou, ale zatím tomu nic nenasvědčuje. Jen nedávno byla vyšší cena za hovězí, takže byl pro podnik rentabilní výkrm býků,“ komentuje Pavel Choura.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!