Polští zemědělci údajně několik let neúmyslně krmili drůbež technickými oleji určenými pro výrobu tuků, maziv a biopaliv. Skandál zřejmě vrhne stín na vývoz polské drůbeže.
Na začátku října polská policie zadržela čtyři osoby pro podezření z podvodu a obvinila je z prodeje olejů klasifikovaných pouze pro průmyslové použití do mnoha výroben krmných směsí po celé zemi. Polské zpravodajské kanály Wirtualna Polska a Onet uvedly s odvoláním na policejní zdroje, že obvinění v době psaní tohoto článku byla omezena na období od ledna 2020, ale nelegální praxe mohla začít již v roce 2017.
Podvod spáchala polská pobočka německé krmivářské společnosti, uvedl další zpravodajský server Wiadomosci. Technický olej od společnosti nakupovalo téměř 66 výroben krmiv, z nichž některé patří největším polským producentům drůbeže. Příjmy z prodeje padělaných výrobků byly odhadnuty na téměř 35 milionů EUR. Bezpečnost krmiv je základní podmínkou pro bezpečné potraviny a lidské zdraví, jakož i pro zdraví a dobré životní podmínky zvířat. Výzvou pro nadcházející roky není jen uspokojit rostoucí poptávku po potravinách a krmivech, ale také zajistit jejich bezpečnost.
Kvalita v centru pozornosti
Skandál vyvolal otázky ohledně kvality polské drůbeže. Polský deník Rzeczpospolita s odvoláním na místní odborníky uvedl, že zahraniční zákazníci jsou velmi citliví na otázky kvality a mohou vyvolat pochybnosti o veterinární kontrole v drůbežářském a krmivářském průmyslu.
Polsko je největším evropským producentem drůbeže a největším vývozcem. V roce 2021 země vyrobila 3,1 milionu tun drůbežího masa a vyvezla 1,47 milionu tun, především do dalších evropských zemí. Polsko také produkuje 500 000 až 550 000 tun vaječných výrobků.
Navíc některé oleje, které byly zapojeny do podvodných schémat, mohly obsahovat velké množství pesticidů, uvedly místní publikace s odvoláním na zdroje z policejního oddělení. Jejich dlouhodobá konzumace může přispět ke zvýšenému riziku vzniku rakoviny plic, rakoviny prostaty a leukémie. Kromě toho pesticidy poškozují nervový systém, zvyšují riziko demence, Alzheimerovy choroby a Parkinsonovy choroby.
Zdroj: Allaboutfeed 11/2022
Ing. Josef Svoboda, CSc.
Kontakt: post4me@seznam.cz
Celý článek najdete v Krmivářství 1/2023.