Sójové boby - významný zdroj proteinu pro lidi i zvířata - mají vysoký obsah většiny aminokyselin kromě aminokyselin s obsahem síry (metioninu a cysteinu), potřebných hlavně pro rostoucí prasata a pro drůbež všech věkových kategorií. Výzkum ohledně příznivějšího složení aminokyselin v sójových bobech začal v USA v roce 1995.
Selekcí sójových bobů s vyšším obsahem methioninu vznikla linie s obsahem této aminokyseliny o 31 % vyšším, než obsahují běžné boby. Ukazuje se, že nová linie sójových bobů, vyšlechtěná na univerzitě v Iowě, může vyloučit potřebu krmných doplňků aminokyselin se sírou do dávek pro prasata a drůbež. Osivo této nové linie sóji bude nabídnuto soukromým společnostem k otestování a komerčnímu využití.
Feed Mix, 9, 2001, č. 3
Degussa zdvojnásobila výrobu L-threoninu
Jednotka pro výrobu krmných aditiv společnosti Degussa AG investovala v rámci strategie dalšího zvětšování výrobní kapacity do nové výrobní linky závodu pro výrobu L-threoninu ve slovenské Lupči. Celková roční produkce závodu dosáhne 10 000 tun L-theroninu. Degussa reaguje rozšířením výroby na rychle rostoucí celkovou poptávku po threoninu v minulých letech a počítá s posílením své pozice na světovém trhu.. Mezi roky 1997 a 2000 se poptávka po threoninu v Evropě více než zdvojnásobila. Podobný vývoj poptávky se očekává během několika příštích let i v jihovýchodní Asii.
Feedstuffs, 73, 2001, č. 38
(psch)