Katarální horečka ovcí (Blue tongue disease, původce Blue tongue virus – BTV) je virové onemocnění domácích a divoce žijících přežvýkavců, které není přenosné na člověka. Virus se nejčastěji manifestuje u ovcí, hlavním savčím zdrojem viru je však skot, což je z epizootologického hlediska velmi podstatné. Onemocnění přenáší krevsající hmyz, pakomáři tiplíci. Hlavní prevencí a ochranou před virem je vakcinace.
Poprvé byl výskyt katarální horečky popsán na konci 18. století v Jižní Africe, po importu ovcí z Evropy. Označení ,,bluetongue“ nebo ,,blaauwtong,“ které použili afričtí farmáři, vychází z často se vyskytujícího otoku jazyka, který vyčnívá z dutiny ústní a je cyanotický. Řada studií později potvrdila výskyt ,,blue tongue“ viru (BTV) mezi 40°S a 53°N na všech kontinentech kromě Antarktidy.
V Evropě došlo k masivnímu propuknutí katarální horečky ovcí v roce 1998. Nákaza se zpočátku rozšířila na čtyřech řeckých ostrovech a během následujících sedm let bylo onemocnění hlášeno nejméně v 16 středomořských oblastech. Do roku 2005 uhynulo na ostrovech v Řecku přes milion ovcí, v následujícím roce se ohnisko nemoci přesunulo do severní a severozápadní Evropy (Francie, Belgie, Nizozemsko, Lucembursko a Německo). V roce 2007 se v těchto postižených zemích znovu objevila ohniska onemocnění, která postihla více než 45 000 farem a rozšířila se také do Spojeného království, Dánska a České republiky a mnoha dalších zemí. Na asijském subkontinentu byla katarální horečka ovcí poprvé hlášena v Pákistánu, a to již v roce 1958.
Vnímavé druhy zvířat
Výskyt viru katarální horečky byl popsán u většiny přežvýkavců včetně ovcí, skotu, bizonů, koz, velbloudů, divokých přežvýkavců jako jsou sambarové, jelenci běloocasí, nilgau, lamy, antilopy a další. Mezi přežvýkavci jsou nejvnímavějším zvířetem ovce, u kterých se projevuje široká škála příznaků, včetně hemoragické horečky. Domorodá africká plemena ovcí obecně vykazují subklinický průběh infekce. Náchylnější k onemocnění jsou merino ovce, u evropských plemen jako je Dorset Horn je vnímavost ještě mnohem vyšší. To je spolu s výraznou variabilitou v patogenitě různých kmenů viru příčinou nepředvídatelné a proměnlivé mortality postižených zvířat. Závažnost onemocnění u ovcí je značně podmíněna prostředím, ve kterém jsou chovány. Pokud jsou infikované ovce vystaveny chladným a vlhkým podmínkám, k čemuž často dochází v podzimním období, procento úhynu se značně zvyšuje. Také starší zvířata jsou k onemocnění náchylnější než mláďata. Ovce ve věku 6-12 měsíců jsou vnímavější oproti skupině zvířat ve věku 3-6 měsíců a sající jehňata ve věku 0-3 měsíců zpravidla klinické příznaky onemocnění nevykazují.
U skotu mají infekce velmi často asymptomatický nebo subklinický průběh. Při propuknutí onemocnění v chovu skotu se mohou objevovat reprodukční poruchy, aborty, porody mrtvých mláďat či se zvyšuje výskyt abnormalit u plodů.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!