Sklizeň píce je mnohdy spojena s aplikací různých konzervačních prostředků, přičemž o jejich používání rozhoduje stav porostu, vývoj počasí a také účel, za jakým krmivo vyrábíme. Konzervační přípravky se používají při sklizni trav, jetelovin, jetelotravních porostů, různých typů směsek, obilovin sklízených metodou GPS. S konzervačními přípravky se setkáváme také při sklizni kukuřice na siláž, kdy sklízíme hmotu celých rostlin nebo při sklizni vlhkého kukuřičného zrna, či kukuřice sklízené metodou LKS, kdy sklízíme směs zrna, listenů a palic.
Nabídka konzervačních přípravků je na trhu velice široká a na jejich vývoj a výrobu se specializuje řada firem a dodavatelů s tím, že přípravy jako takové můžeme rozdělit na dvě základní skupiny a to skupinu biologických přípravků a přípravků chemických. Druhé kritérium představuje skupenství, v jaké konzervanty aplikujeme, kdy se jedná o přípravy kapalné nebo pevné. Jednotlivé přípravky odpovídají také účelu použití, to znamená jak typu plodiny, u které chceme správně ovlivnit proces konzervace, tak svou roli hraje také účel, pro jaký takovouto plodinu sklízíme s tím, že existují rovněž konzervační přípravky pro hmotu používanou v bioplynových stanicích.
Ing. Filip Javorek,
spolupracovník redakce
(Celý článek najdete v Našem chovu 3/2015)