Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje, že se na českém trhu objevily další dvě zásilky drůbežího masa z Polska v celkovém množství téměř čtyř tun, v nichž vyšetření prokázalo bakterie salmonely. Obě zásilky směřovaly k příjemcům ve Zlínském kraji. V prvním případě se jednalo o 2250 kilogramů chlazených kuřat bez drobů distribuovaných do porcovny v Žalkovicích na Kroměřížsku. Ve druhém případě o více než jeden a půl tuny vakuově balených mrazených slepic, jejichž příjemcem byl obchodník z obce Podolí u Uherského Hradiště.
Identifikace výrobku č. 1:
Název výrobku: Chlazené kuře bez drobů, tř. jakosti A
Výrobce: Hybro Sp. z o.o., Zaklad Produkcyjny Kaniów, Polsko
Číslo šarže: 08519
Datum spotřeby: 31. 3. 2019
Velikost šarže: 2250 kg
Z porcovny společnosti SOLERTIA Group ze Žalkovic směřovalo dle dokumentů dodaných porcovnou kuřecí maso k cca 25 odběratelům (především stravovacím zařízením) v několika krajích České republiky. SVS situaci dále prošetřuje. Vzhledem k datu spotřeby se lze domnívat, že všechno maso již bylo po předchozí tepelné úpravě zkonzumováno.
Identifikace výrobku č. 2:
Název výrobku: Slepice lehká bez drobů 1,1 kg, vakuově balená, mrazená
Dodavatel: : Zaklady miesne „Brado – 2“ spólka akcyjna, Dworska 18, Tomice, 34-100 Wadowice, Polsko
Číslo šarže: 11058/19
Datum spotřeby: 14. 3. 2020
Velikost šarže: 1584 kg
Celá zásilka mražených slepic byla od příjemce (společnosti KOVÁŘ plus s. r. o. z Podolí) distribuována ke čtrnácti odběratelům, především obchodníkům a zpracovatelům, v ČR (viz seznam) a také několika odběratelům na Slovensku. V současné době probíhá stahování masa z trhu. Vzhledem k tomu, že se jedná o mražený produkt s datem spotřeby až v březnu 2020, je pravděpodobné, že část masa může být ještě u obchodníků či v mrazničkách konečných spotřebitelů. Maso je v takovém případě možné vrátit v místě nákupu. SVS informovala o obou nálezech salmonel v mase polské dozorové orgány prostřednictvím systému rychlého varování RASFF, informovány byly také slovenské dozorové orgány.
SVS nemá žádnou informaci o tom, že by v souvislosti s konzumací uvedeného masa měl někdo ze spotřebitelů zdravotní problémy. Jak opakovaně uvádíme, při dostatečné tepelné úpravě masa a dodržení základních hygienických pravidel je riziko nákazy spotřebitele minimální. Salmonely jsou likvidovány již při tepelné úpravě na 70 ºC po dobu 10 minut, nebo ekvivalentním systémem (vyšší teplota kratší dobu, nižší teplota delší dobu).*