O úrovni českého strakatého skotu, o školení a odměňování pracovníků na mléčných farmách, ale také o soutěži Mléčná farma roku hovoříme s Ing. Josefem Mrtkou, členem rady Svazu chovatelů českého strakatého skotu a ředitelem Zemědělské a. s. Horní Bradlo.
Jak jako funkcionář Svazu chovatelů českého strakatého skotu vnímáte současný stav v sektoru v ČR?
Situace v sektoru chovu českého strakatého skotu z evropského hlediska je na velmi vysoké úrovni. Mléčná užitkovost u tohoto plemene neustále stoupá při zachování obsahu mléčných složek a řadí se na přední místa v EU. Reprodukční ukazatelé jsou také na velmi dobré úrovni.
V minulých letech také výrazně vzrostl zájem o vysokobřezí jalovice. V současné době však poptávka po jalovicích klesla a zároveň poklesla i výkupní cena zástavového a jatečného skotu. Toto je mimo jiné způsobeno politickými změnami (Turecko, Jižní Amerika – Mercosur), ale i změnami klimatickými (sucho, nedostatek krmiva). Další problémy způsobují jedinci, kteří ve vidině okamžitého zisku vyváží zboží do zahraničí na zfalšovaných dokladech.
Celý rozhovor najdete v NCH 1/2020
Jak pohlížíte na aktuální cenu mléka, jakou předpovídáte budoucnost?
Průměrná aktuální cena mléka za 11 měsíců tohoto roku je v našem zemědělském podniku vyšší o 3 % za litr než v loňském roce, při stejném obsahu tuku a bílkovin. Do konce tohoto roku předpokládám setrvalý stav ceny mléka. Do budoucnosti by cena mléka vzhledem k předpokládanému poklesu dotací a podpor do tohoto sektoru měla růst.
Jak jako ředitel zemědělského podniku s významným zastoupením českého strakatého skotu řešíte konkurenceschopnost v souvislosti s cenou pracovní síly?
Při stávajícím počtu pracovníku v živočišné výrobě se snažíme zlepšovat ukazatele výroby jak mléčné, tak masné produkce a zároveň snižujeme potřebu pracovních sil zaváděním prvků automatizace do výroby. Jde např. o automatický přihrnovač krmení, systém hlídání říje, automatické řízení ventilace ve stájích a podobně.
Práce v zemědělství, a zvláště v živočišné výrobě ztratila v poslední době prestiž. Při současném pohledu na potraviny, které jsou vnímány jako samozřejmost, a řada lidí z měst již neví, kde je jejich skutečný původ a s postupujícím nezájmem mladé generace o tento obor, kde je potřeba pracovat ve směnných provozech o sobotách, nedělích i svátcích, je problém již dnes a bude ještě větší do budoucna sehnat jakoukoliv pracovní sílu do živočišné výroby. V naší živočišné výrobě jsou zaměstnáni lidé z různých oborů. Abychom dosáhli jejich povědomí o práci, kterou vykonávají, pořádáme pro ně alespoň dvakrát ročně odborné semináře zaměřené na různé problematiky chovu skotu. Snažíme se jim vysvětlit nejen, co a jak mají dělat, ale také proč je potřeba, aby tyto postupy dodržovali z hlediska fyziologických potřeb zvířat.
Vnější tlak na růst mezd je a bude problémem ve sladění mzdových nákladů s cenou produkce.*