17.04.2002 | 10:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Transparentní produkce

Bavorské systémy jištění kvality „Geprüfte Qualität“ (Ověřená kvalita) a „Offene Stalltür“ (Otevřené dveře do stáje, pozn. překl.) byly rozšířeny o systém jištění kvality krmiv.

Prezident Německého a Bavorského svazu zemědělců (BBV), Gerd Sonnleitner, zveřejnil 11. ledna 2002 na tiskové konferenci se státním ministrem Josefem Millerem, zástupci výrobců krmiv a Fleischprüfring Bayern e.V (Sdružení kontroly masa Bavorska) jako kontrolním podnikem, rozšíření systému jištění kvality „Offene Stalltür“ o krmiva.

Program „Offene Stalltür“, jehož nositelem je BBV, definuje systémy jištění kvality pro zemědělské podniky a nyní rovněž pro oblast krmiv. Programu se dosud účastní přibližně 48 000 bavorských zemědělců. Účast na programu „Offene Stalltür“ je předpokladem pro možnost dostat se na trh v rámci bavorského programu „Geprüfte Qualität“ nebo v rámci celostátního programu „Qualität und Sicherheit“ („Kvalita a jistota“) popř. na programech jednotlivých účastníků na trhu (nadnárodní společnosti, prodejní řetězce).

Program „Offene Stalltür“ zcela transparentně dokládá, jak probíhá výroba v zemědělských podnicích. Důraz je přitom kladem na správnou výživu, používání léčiv a řádný chov zvířat podle druhu.

U krmiva, která jsou používána v rámci programu „Offene Stalltür“, nejsou povoleny žádné podpůrné prostředky obsahující antibiotika (růstové stimulátory). Krmiva jsou zcela jasně deklarována a jednotně značena. Dále se nabyvatel licence programu zavazuje umožnit zkušebnímu orgánu provádět vedle úředních zkoušek u podniků vyrábějících krmiva rovněž vstupní a průběžné namátkové kontroly přímo v podniku.

Zároveň bylo ustaveno řídicí grémium, které má včas zaznamenávat příslušné nové poznatky v oblasti krmiv s ohledem na správné druhové krmení či na rizika pro spotřebitele a vypracovávat odpovídající programové směrnice.

Zdroj: Bayerischer Bauernverband, München

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down