První listopadový čtvrtek se uskutečnilo tradiční setkání společnosti VVS Verměřovice s chovateli a partnery VVS. Firma si připomněla, že tuto konferenci organizuje již potřicáté. Vždy se setkává s velkým zájmem odborné veřejnosti.
Václav Brynda a Jiří Burdych (VVS, s. r. o.) v úvodu přivítali vrcholné představitele české agrární politiky – ministra zemědělství Marka Výborného a prezidenta Agrární komory ČR Jana Doležala. Diskuse s ministrem zemědělství byla otevřená a nevyhýbala se přímým problémům zemědělské prvovýroby. Jak ministr, tak i prezident agrární komory se shodli na tom, že prvovýrobci vyrobili v roce 2024 více tuku než v roce minulém a opravdu nemohou za navyšování cen másla.
O ekonomice výživy dojnic zajímavě hovořil známý poradce Antonín Lopatář. Podal všem zootechnikům stručný návod, jak využít nudný svět čísel k řízení ekonomiky výživy dojnic.
Imunita krav po otelení
Zahraniční host, Huw McConochie ze společnosti ZinPro se zabýval otázkou, proč v tranzitním období krav dochází k imunosupresi. Tuto odbornou přednášku přibližujeme podrobněji:
„Dobrá výživa matky v březosti vede k lepšímu růstu telete ale i ke zdárnému průběhu laktace. Dobře zvládnuté tranzitní období vede k tomu, že kráva produkuje vysoce kvalitní mlezivo. Způsob managementu tranzitního období má obrovský vliv na budoucnost, ziskovost, užitkovost. Také pro telata je toto období důležité, to asi nemusím vysvětlovat,“ uvedl svou prezentaci Huw McConochie a položil otázku: „Proč pozorujeme u krav v tranzitním období oslabenou imunitu?“
Ketolátky jsou zdrojem energie
Představil dva úhly pohledu. Existují tradičními důvody oslabení imunity, ale je tady také moderní hypotéza. Způsob řešení může být různý. Tradiční vysvětlení je, že z hypokalcemie vzniká ketóza. Tato metabolická onemocnění vedou k oslabení imunitního systému. Důsledkem jsou další onemocnění.
Protože za to, že se placenta odloučí a je vypuzena zodpovídá imunitní systém dojde k zadržení lůžka. Po zadržení lůžka následuje metritida. Ve většině chovů by se našla silná korelace mezi hypokalcemií, ketózou a dalším poporodním onemocněním. „Ale problém této hypotézy je, že korelace neznamená vždy příčinu – jedno není vždy příčinou druhého,“ přichází se zajímavým vysvětlením Huw McConochie.
Je velmi málo důkazů o tom, že vysoká hladina ketolátek v krvi má souvislost s oslabením imunitního systému. Pravda o ketolátkách je trošku jiná: Obecně se předpokládá, že jsou produkovány v játrech, ale velké množství pochází z bachoru. Kyselina máselná prochází přes stěnu bachoru do krve a z ní vznikají ketolátky. Pro vysokoprodukční dojnice jsou ketolátky důležitým zdrojem energie. Bez ketolátek by podle přednášejícího tkáně trpěly nedostatkem energie. Ketolátky a hypokalcemie jsou tedy symptomem, nikoli jeho příčinou.
„Nevšímejte si ketolátek, pokud je kráva zdravá, dobře žere, dojí a nemá zjevné metabolické potíže. Zaměření na ketolátky nezlepší imunitu ani užitkovost u moderních dojnic,“ je přesvědčen Huw McConochie.
Je imunitní systém – padouch nebo hrdina?
Proč mají tedy krávy v tranzitním období oslabenou imunitu? Těžištěm stavu je něco, čemu se říká zánět. Jsou různé typy zánětu, některý má negativní dopad na užitkovost krav. „Zánět je tedy primární problém. Když řešíme ketózu, neřešíme ten zánět,“ zdůraznil přednášející.
Co způsobuje zánět? Když je degradována tuková tkán, vzniká zánět, neboť se tam stahuje spoustu buněk imunitního systému. Obézní jedinci mají také zvýšené zánětlivé markery v těle. Např. kulhavé krávy, v tepelném stresu mají zvýšenou úroveň zánětu. Když se kráva poprvé setká s infektem, zvýší se hladina kortizolu, imunitní systém se aktivuje, pak vyřeší problém a opět upadne do spánku. Problém jsou opakované inzulty. Pokaždé, když se zvýší kortizol, organismus si navyká, následně už méně reaguje. Imunitní systém je přehnaně aktivní, spotřebovává glukózu, aminokyseliny, energii – vyčerpává organismus. Reálná schopnost bojovat s patogeny se snižuje. Vzniká vstupní brána pro rozvoj sekundárních onemocnění. Glukóza odkloněná pro imunitní systém pak není využita pro produkci mléka, ani pro reprodukci. Krávy se zvýšenou úrovní zánětu jsou náchylnější k onemocnění.
Přednášející představil model bodu zlomu v tranzitním období, viz obrázek.
Inzulty jako je tepelný stres, vysoká kondice nebo horší zdraví střev vedou ke zvýšení úrovně zánětu v organismu krav. Při aktivaci buněk imunitního systému se spotřebovává glukóza, která přichází z jater. Když má kráva deficit glukózy, musí začít mobilizovat tukovou tkáň. Při její degradaci jde více buněk imunitního systému do tukové tkáně, všechny vyžadují více a více glukózy. U zdravé krávy funguje distribuce glukózy do všech orgánů a tkání, v zánětu některé tkáně hladoví.
Když už krávy mají před porodem zvýšený zánět, mají větší tendenci upadnout do stavu metabolického zánětu. Oocyty vyvinuté v zánětu mají menší kvalitu – reprodukce je tedy horší. „Prevence spočítá v tom, že se staráme o krávu v celém tranzitním období,“ vysvětluje Huw McConochie.
Jak zabránit metabolickému zánětu?
Žádné zatloustlé krávy
Žádné kulhající krávy stojící na sucho
Krávy v tranzitním období nesmí mít hlad
Krávy v tranzitním období nesmí být ve stresu
Žádné infekce mléčné žlázy
Zajistit komfort krav, kvalitní lože
Utvořit lepší tkáňové rezervy bílkovin (metabolizovatelný protein, isokyseliny, aminokyseliny s rozvětveným řetězcem)
Nakrmte imunitní systém mikroprvky (Zn, Mn, Cu, Se)
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!