Podle Zelené zprávy se roce 2018 v České republice vyprodukovalo 22,8 tisíce tun tržních ryb a průměrná spotřeba na obyvatele vzrostla z 5,4 na 5,5 kg (sladkovodních jen 1,29 kg). Celkový export sladkovodních ryb z České republiky klesl v loni o 7,4 % na 27,2 tisíce tun. Naopak dovezeno bylo 41 tisíc tun ryb, tedy téměř dvakrát tolik, než v republice vyprodukujeme. Tuto zápornou bilanci může zmírnit Zemědělské družstvo Hrotovice, které před časem zprovoznilo provoz intenzivního chovu ryb v recirkulačním systému s využitím odpadního tepla z bioplynové stanice.
Slavnostního otevření nového provozu v Hrotovicích v těsné blízkosti stájí pro chov skotu se zúčastnila více než stovka zemědělců i lidí z gastronomického prostředí. Všichni si mohli prohlédnou moderní technologii s obrovským potenciálem produkce čerstvých ryb a také je ochutnat. Dodavatelem kompletního zařízení je třeboňská společnost AGRICO. „Dny nové technologie se v Zemědělském družstvu Hrotovice konají téměř se železnou pravidelností,“ přivítal účastníky Ing. Michal Karmazín ze společnosti AGRICO. „Jde o prosperující podnik, který investuje do modernizace provozů nemalé finanční prostředky. A nebojí se ani poměrně unikátního projektu chovu ryb v recirkulačním zařízení, které si můžeme dnes prohlédnout.“
„Vloni jsme dokončili modernizaci chovu skotu a letos jsme se vydali další cestou,“ navázal na předřečníka předseda družstva Ing. Bohumír Hutař. „Už nemůžeme provozovat jen klasickou zemědělskou výrobu, zaměstnáváme spoustu místních lidí a musíme podnikat i v jiných oborech. Jedním z nich je právě chov ryb. Většinou se Dnů nové technologie zúčastňují jenom zemědělci, na dnešní akci jsme pozvali i potenciální obchodní partnery z gastronomie, kteří naše ryby snad ocení, zařadí je do své nabídky a budou je nabízet svým strávníkům. Naším cílem je zaměřit se především na školní jídelny či veřejné stravování a nabízet čerstvé, chlazené rybí filety za rozumnou cenu.“*
Celou reportáže naleznete v Zemědělci č. 43.