06.08.2015 | 09:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Úloha podestýlky při problémech s mastitidami

Vracíme se k jarnímu semináři prof. Roberta Van Sauna z Pensylvánské státní univerzity uspořádaném společností Mikrop Čebín. Jednou z přednášek byla úloha podestýlky v souvislosti s mléčnou žlázou, druhým tématem, které prof. Van Saun slíbil již z dřívějška bylo programování telat

Prof. Van Saun uvedl, že se často v praxi setkává s negativními případy, kdy se používají rohože s velmi malým množstvím podestýlky. Proč je podestýlka tak důležitá? Kráva chce ležet více než 10 hodin denně a přežvykovat. Proto je zajištění pohodlných boxů, které lákají k odpočinku, základním předpokladem pro úspěch v chovu dojnic. Podestýlka také snižuje rizika poranění, otlačení hlezen a kolen, otoky končetin a snižuje kulhání. Úkolem podestýlky je udržovat mléčnou žlázu v čistotě. Kráva k odpočinku vyžaduje čisté a suché místo, podestýlka má absorbovat a odstranit vlhkost z povrchu a omezit úroveň bakteriální kontaminace vemene.

„Po mnoho let byl vliv prostředí a managementu, jako důležitého přispěvatele

ke zdraví vemen, podceňován,“ ocitoval van Saun myšlenku D. Wolfganga v souvislosti s podestýlkou.  O kvalitě lože rozhoduje také velikost a konstrukce boxů. Když nesteleme, leží krávy v hnoji. Když má kráva špinavou záď, jsou bakterie nahromaděny u vstupní brány do vemene.

 

Podestýlka není sterilní a představuje pro mléčnou žlázu riziko environmentální infekce:

  • 300 000 CFU/g podestýlky – minimální riziko
  • do 1 000 000 CFU/g podestýlky – střední riziko
  • více než 1 000 000 CFU/g podestýlky – vysoké riziko

 

Organické materiály pro stlaní mohou být následující:

  • Piliny a hobliny – lepší z měkkého dřeva než z tvrdého;
  • Sláma a slupky – obsahují přebytek cukrů, škrobů a aminokyselin;
  • Papír – hlavně celulóza; nízké cukry a aminokyseliny;
  • Sláma – spojená s vyšším výskytem mastitid způsobených Streptococcus Uberis, řezaná sláma obsahuje obvykle vyšší populaci patogenů než dlouhá;
  • Drcený papír – nízká populace bakterií na začátku, rychlá absorpce vlhkosti, možnost utužení;
  • Sušený separát – je typický vysokým počtem bakterií, jejich populace mohou explodovat;
  • zelené piliny s obsahem kůry – jsou spojené s vyšším výskytem mastitid způsobených Klebsiellou.

Celou verzi článku najdete v tištěné formě Našeho chovu

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down