Zpracování vaječného bílku není na rozdíl od žloutku příliš jednoduché. Pasterizace nebývá spolehlivá, proto se kromě již používaného sušení hledají i jiné způsoby zpracování. Jeden z nich je dokonce českým patentem.
Společnost Protein Foods, s. r. o. používající tuto technologii, získala finanční podporu ze strukturálních fondů ve formě zvýhodněného úvěru z Evropské unie jako první v České republice. Předmětem podnikání společnosti je zpracování živočišných produktů na potraviny pro lidskou výživu.
Hlavní dodavatel
Dodavatelem bílku pro společnost Protein Foods je převážně Drůbežárna Š+L Vejprnice. Tamní chov nosnic zahrnuje i odchov kuřic, které se nakupují jako jednodenní v uceleném zástavu. Preferují se hybridy ISA hnědá nebo Lohman hnědý. Kuřata se odchovávají ve třípodlažní klecové technologii a nosnice jsou v bateriové klecové čtyřpodlažní technologii, která vyhovuje požadavkům unie. Průměrný stav nosnic je 88 000 kusů při užitkovosti 306 vajec na jednu slepici a celková produkce chovu činí tedy kolem 27 milionů vajec. Na přímý prodej je určeno zhruba deset milionů kusů.
Celý provoz společnosti funguje v integrovaném systému ISO 9001:2001, ISO 14001:1997 a OHZAS 18001:1999, což zaručuje špičkovou kvalitu všech produktů.
Chuť kuřecího masa
Čerstvý bílek se z drůbežárny převáží do nedalekého, nově otevřeného objektu, který patří společnosti Protein Foods, kde se pomocí patentované technologie zpracovává na výrobek s názvem Šmakoun. Celá výrobna je rozdělena na provozy čistý a nečistý, odlišené i barevně.
Součástí čisté části je i poloautomatický stroj na výrobu plátku z vaječného bílku - Šmakounu. Tekutý bílek se koagulací promění na produkt, který svým vzhledem, chutí a strukturou připomíná kuřecí maso. Šmakoun je vylisován do jednotlivých stogramových plátků, balen po dvou či pěti kusech a vakuován. Výhody této potraviny představuje jednatelka firmy Ludmila Štefánková: „Šmakoun neobsahuje žádný cholesterol ani tuk a má pouze 0,01 gramů sacharidů na 100 gramů výrobku. Energetická hodnota je také velice nízká, pouze 52 kcal, čímž se náš výrobek řadí mezi nejzdravější potraviny na českém trhu. Doporučujeme jej jako náhradu masa osobám s vysokou hladinou cholesterolu nebo s jinými zdravotními problémy. Navíc je i velmi chutný“.
Další výrobky
Kromě výše uvedeného výrobku nabízí společnost i další produkty, například hamburgery, pomazánky, sekané a párky. U některých z nich se přidává do finálního zpracování ještě krůtí maso, konkrétně prsní svalovina pro svou vysokou kvalitu. Také v této nové hale společnosti Protein Foods se vyrábí v podmínkách, které zaručují zdravotní nezávadnost všech výrobků, přísně je uplatněn požadavek bezpečnosti práce a ochrany životního prostředí a jsou plněny veškeré požadavky norem integrovaného systému ISO 9001 : 2001, ISO 14001 : 1997 a OHSAS 18001 : 1999.