14.10.2002 | 07:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V Ústrašicích líhnou zlatá kuřata

K testování genotypů drůbeže v Mezinárodní stanici v Ústrašicích přibyl jeden nový zajímavý program a tím je produkce pomalurostoucích kuřat. Jde o speciální genotyp vyšlechtěný pro tento značkový typ produkce, oblíbený především v gurmánské Francii, odkud také pochází. Jednodenní kuřata nakupují v Ústrašicích specializovaní výkrmci, odbyt se realizuje v některých obchodních centrech , například pod značkou Zlaté kuře.

„Výkrm trvá 56 dní. Od začátku běží přesně stanovený program, kdy dovážíme k tomu určený genotyp a produkujeme jednodenní kuřata,“ vysvětluje ředitel MTD Ústrašice Vlastislav Machander. Červeně zbarvená kuřata pak vykrmuje deset různých výkrmců, se kterými na programu spolupracují. Jde o provozy s kapacitou v hale osm až 14 tisíc kuřat. Poražená drůbež putuje na pult některých velkých obchodních centrech, kde je možné ji koupit pod různým názvem, např. jako Zlaté kuře. Částka, kterou za ni zákazníci zaplatí je vyšší o 10 až 15 Kč než u běžného kuřete.
Výkrm musí splňovat řadu požadavků: kuřata nesmějí být krmena živočišnou bílkovinou, takže krmné směsi představují pouze cereální výživu. Ačkoliv genotyp má již žlutě zbarvenou kůži, ještě se přibarvuje podáváním přírodních barviv – např. výtažky z afrikánů nebo vojtěšky. I porážka má svá pravidla - paří se při nižší teplotě a i jinak se chladí. Chov probíhá při menším zatížení v hale, na metr se dává 13 až 15 kusů.
Z kulinářského hlediska je kuře mnohem chutnější, lahodnější, má specifickou chuť, i když je trochu tužší. Celková produkce dosahuje pouhých 8 000 kusů týdně pro celou republiku. To je málo pro velkou porážku ve Vodňanech, a tak vykrmená kuřata vozí na jatka v provoze v Mirovicích. Linka se musí speciálně seřídit, protože kuře má jinou tělesnou stavbu – má delší běháky, delší trup. Poráží se dvakrát týdně.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down