30.09.2005 | 11:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Včelařům med hořkne

Medový den, tak nazvala včelařská podnikatelka Jana Provazníková den otevřených dveří své farmy ve Veletově. Jenže v poslední době jí med poněkud zhořkl. Obchodní řetězce tlačí ceny dolů tak, že cena cukru je jen o několik korun nižší než výkupní cena medu. Horší ale je, že se v blízkosti farmy vyskytl mor včelího plodu.

Včelařská farma Jany Provazníkové vznikla na základě rodinné tradice v roce 2000. Nyní chová 450 kmenových a zhruba 50 záložních včelstev v nízkonástavkových zateplených úlech. Sídlo farmy je v malé obci Veletov nedaleko Kolína v nadmořské výšce kolem 190 metrů. Včelstva jsou v zimě na devíti zimovištích a v létě s nimi kočují až 35 kilometrů v okolí Kolína.
Akátový, nebo z kakostu
Vlastní produkce včelařské farmy je zaměřena na získávání a zpracování jednodruhových medů až k finalizaci, tedy k plnění medu do spotřebitelských obalů, a následně jeho prodej. Jana Provazníková nabízí různé druhy medu – řepkový, slunečnicový, akátový, lipový, luční, nebo i takové rarity jako med kakostový, kaštanový nebo med ze svazenky. „Jednodruhovosti, zejména květových medů, dosahujeme kočováním za pastvou a označováním rámků i následným vytáčením medu ve dvou medometech, podle druhu snůšky,“ vysvětluje včelařka. „Kvalita našeho medu byla oceněna v celostátní soutěži Český med dvěma prvními a jedním druhým místem. Mimo sezónu vyrábíme dekorativní svíčky ze včelího vosku,“ říká podnikatelka.
Vedle medu včelařská farma chová vlastní matky, produkuje oddělky, dodává propolis, pyl a vosk farmaceutickému průmyslu pro další zpracování. Zajišťuje též servisní včelařské služby pro okolní organizace.
„Každý rok pro 500 včelstev zkrmíme deset tun cukru. Ten sháníme po celý rok, kde se dá - při slevách v hypermarketech, když jsou poškozeny obaly ve velkoobchodech a podobně. S cukrovary máme špatné zkušenosti, cena je tam podstatně vyšší než v supermarketech. Jednou byla do cukru přimíchána sůl a včely na takových zásobách samozřejmě nepřežily,“ říká Jana Provazníková.
Bojíme se moru
Mor včelího plodu, to je postrach všech včelařů. Neléčitelná mikrobiální nákaza včel, kdy se postižené včelstvo musí bez milosti spálit, včetně úlu a veškerého zařízení. „Nová ohniska této choroby se vyskytla pouze několik kilometrů od doletu našich včel,“ říká Jiří Provazník, který je jeden z pouze dvou vyškolených prohlížitelů včelstev (umí chorobu rozpoznat) na Kolínsku. „Jezdím prohlížet včely a na práci na naší farmě pak nezbývá čas,“ stěžuje si. „Je to pro nás opravdu rána pod pás – pět let jsme investovali do rozšíření včelí farmy a nyní, když by včely mohly přinášet ovoce, vyskytl se mor. Všechny další investice jsme zastavili a nezbývá než čekat, jestli se nákaza bude šířit. Jsme zklamáni z pomalého řešení vzniklé situace, ale i z nezodpovědnosti některých včelařů, kteří často zanedbávají péči o včelstva a tím nepřímo podporují rozšiřování nebezpečných nákaz.“
Cena není vše
„A to nemluvíme o pro nás skutečně likvidačních nízkých výkupních cenách medu. Než aby si zákazníci koupili kvalitní český med bez antibiotik a dalších příměsí, raději koupí zlevněný dovozový med v hypermarketu, přestože byl zlevněn právě pro obsah nežádoucích látek.
Uživit se včelařením není žádná sranda, včely ale přesto neopustíme, určitě bude zase lépe,“ dodávají s notnou dávkou optimismu manželé Provazníkovi.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down