Ve středu se uskutečnil další webinář společnosti Sano-Moderní výživa zvířat, spol. s r. o., který se věnoval tématu tepelného stresu u skotu. Přednášel Dr. Norbert Göres ze společnosti Sano - Moderne Tierernährung GmbH, moderoval a prezentaci Dr. Görese titulky opatřil Ing. Jiří Jelínek z firmy Sano - Moderní výživa zvířat spol. s r. o.
Jak uvedl Dr. Norbert Göres na začátku své prezentace, teplotní pohoda u dojnic je v rozmezí 4 až 16 stupňů Celsia. „Již okolo dvaceti stupňů začínají krávy pociťovat tepelný stres. Pro klasifikaci tepelného stresu doporučuji využívat Temperatur Humidity Index (THI), který kromě teploty okolního prostředí zohledňuje i aktuální vzdušnou vlhkost,“ vysvětlil řečník.
Plemenice přitom na teplotní stres reagují nejprve pozvolna, ochlazují se odparem a prostřednictvím dýchacích cest. Stoupá dechová a teplová frekvence krav, následuje pokles příjmu krmiva a neklid. Zrychluje se bazální metabolismus, na nějž kráva spotřebuje více energie, kterou by v případě optimálních podmínek mohla využít pro produkci mléka. Aktivuje se imunitní systém. „Uvádí se, že aktivací imunitního systému dojnice spotřebuje okolo 1000 gramů glukózy za 12 hodin, což představuje přibližně tři kilogramy mléka, o které je chovatel ochuzen,“ sdělil přednášející.*
Více si přečtete v Zemědělci