O tom, že kukuřice je skutečně obdivuhodná plodina a jaké jsou nové možnosti jejího využití pro člověka, informoval seminář uspořádaný 25. září v hotelu Tři věžičky u Jihlavy. Organizátorem této výjimečné akce byla společnost Limagrain Central Europe.
Kukuřice je v našich klimatických podmínkách využívána především pro výživu skotu. Poskytuje dva zdroje energie – škrob a vlákninu. Je nejbohatší plodinou z hlediska obsahu energie pro přežvýkavce a zároveň svou fyzikální strukturou podporuje jejich trávicí proces. Letos byl vhodný rok pro pěstování silážní kukuřice.
V programu vystoupila řada významných hostů z tuzemska a především ze zahraničí:
Michele Champion – Limagrain Europe, Yves Barriére – INRA France: Výzkumný program se zaměřením na energetickou hodnotu silážních kukuřice
Zygmunt M. Kowalski – Zemědělská univerzita Krakow, Polsko: Vybrané metodologické aspekty v hodnocení chemického složení a nutriční hodnoty kukuřičné siláže
Marek Povolný, ÚKZÚZ Brno: Hodnocení kvalitativních parametrů silážních hybridů kukuřice v odrůdových zkouškách ÚKZÚZ metodou NIRS
Tomáš Mitrík, Schaumann Slovensko: Efektivní výroba kukuřičné siláže – aplikace nových poznatků a zdravotních stav dojnic
Výzkumný program francouzské INRA a společnosti Limagrain se věnuje především zvyšování stravitelnosti vlákniny. Hybridy se podle stravitelnosti vlákniny začaly registrovat již od roku 1998 a do krmivářské praxe se dostává stále více kvalitních silážních hybridů. Většina v současnosti registrovaných hybridů má stravitelnost vlákniny okolo 45 %. Podle francouzských výzkumníků má kukuřice potenciál ke zvýšení stravitelnosti vlákniny v ní obsažené až na 95 %! V dohlednu je podle Francouzů zvýšit stravitelnost až na 85 %. Cesta není pouze ve snižování obsahu ligninu (zde jsou fyziologické hranice, rostlina se stává křehčí), ale také ve změně struktury a upořádání složek, které tvoří vlákninu (vazba ligninu na arabinoxylany, kyselina ferulová atd.). Na tento cíl se využívá především molekulární genetika.
Akce měla úspěch jak mezi samotnými pěstiteli kukuřice, tak mezi českými odborníky na tuto problematiku. Výtahy z jednotlivých přednášek najdete v listopadovém čísle Našeho chovu. Možná něco napoví video.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!