Od roku 2016 působí Ing. Vít Pospíchal jako herdsman (hlavní zootechnik) na farmě Gut Hohen Luckow v Meklenbursku, v jednom z největších holštýnských chovů v Německu. Vystoupil na podzimním semináři společnosti VVS Verměřovice, s. r. o., kde představil management a chod celé farmy. Je logické, že řízení gigantu o 2500 dojnicích se od těch farem, jaké známe tady, v mnohém liší. Cílem je, aby každé zvíře dostalo tu nejlepší péči. „Jde nám o každou krávu,“ zdůraznil přednášející.
Ing. Vít Pospíchal, rodák z Vysočiny, studoval Tauferovu střední odbornou školu veterinární v Kroměříži. Praxi získal na farmách ve Švýcarsku a v Kanadě. Již tři roky pracuje na německé velkofarmě Gut Hohen Luckow.
Několik středisek této farmy se nachází asi 30 km od Rostocku a Baltského moře:
Hohen Luckow, 2500 dojnic, 1000 telat a jalovic,
Hoppenrade, 500 dojnic,
Jürgenshagen, 1200 jalovic (tři měsíce věku až tři týdny před otelením),
Miekenhagen, 1000 dojnic, 1000 jalovic.
Společnost obhospodařuje přibližně 8500 ha půdy, kterou z větší části využívá k pěstování plodin pro krmné účely. Provozuje čtyři bioplynové stanice a 23 větrných elektráren.
Vít Pospíchal má na hlavním středisku Gut Hohen Luckow na starosti 2500 krav, 1000 telat a jalovic. Průměrná užitkovost krav je 11 500 litrů za laktaci při 3,8 % tuku a 3,4 % bílkovin. Denní produkce představuje 80 000 litrů mléka. Na farmě je 36 zaměstnanců, dojení se uskutečňuje dvakrát denně, v rozdoji 3x denně. Provoz farmy je nepřetržitý (24/7). Dobrým ukazatelem efektivity krav je počet litrů za den života zvířete – německá farma má průměr 19 l mléka za den života. Průměrně se krávy dožívají tří laktací.
Standardní operační postupy
Zaměstnanci jsou rozděleni na jednotlivé neměnné týmy, které mají na starosti vybraný úsek: dojírnu, telata, krmení… Tito zaměstnanci mají přesný rozpis prací vyvěšený na viditelném místě, pro každou činnost existuje SOP – standardní operační postup (kdo, co, kdy a jak). „Každý zaměstnanec musí vědět, jaké má úkoly a kdo je jeho přímý nadřízený,“ vysvětluje Vít Pospíchal a dodává, že asi třetina zaměstnanců je z Polska, což je pro něho jazykovou výhodou. „Již začínáme jednotlivé pokyny SOP dostávat do elektronické podoby, aby byly dostupné z tabletů nebo mobilních telefonů. Snahou je co nejvíce grafických prvků, videí a co nejméně řeči.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!