Již 26. výroční konference společnosti VVS Verměřovice, s. r. o., měla jako již tradičně hojnou účast. Sál v Mistrovicích byl zaplněn do posledního místa. Posluchači si nemohli nechat ujít zejména přednášku o řízení mléčné farmy čítající 2500 dojnic v Německu od českého krajana Víta Pospíchala. Ale zaujala i přednáška druhého zahraničního hosta - specialisty na fyziologii reprodukce prof. Jo Leroye, DVM, PhD., z univerzity v Antverpách.
Proč se soustředit na reprodukci?
Druhým zahraničním přednášejícím byl prof. Jo Leroy, DVM, PhD., z univerzity v Antverpách. Ve svém příspěvku rozvedl téma, jak dosáhnout dlouhodobého úspěchu s rychle se rozvíjejícími metodami podpory reprodukce. Snahou je dosažení optimální kvality oocytů a embryí.
„Krávy jsou plodné, jen pokud jejich energetická bilance umožňuje reprodukci. Reprodukce je skok do hluboké vody. Cílem je zdravá kráva. Výživou lze dosáhnout dobré plodnosti,“ sdělil Jo Leroy v úvodu. „Soustředit se na reprodukci je vhodné z řady důvodů: Dobrá reprodukce podporuje produkci mléka a tím zlepšuje ekonomické ukazatele, snižuje fixní náklady a tím zvyšuje příjmy, omezuje ekologickou zátěž, poskytuje genetický zisk a jalovice pro obnovu stáda. Plodnost je také důležitým kritériem pohody zvířat,“ zmínil prof. Jo Leroy, který zdůraznil, jak je pro plodnost důležitá kvalita oocytů. Pak se zeptal, jestli má oocyt a děloha nějakou paměť? Ano, oocyt si bude pamatovat negativní energetickou bilanci. Synchronizační protokoly nikdy nezlepšují kvalitu oocytů,“ řekl a výsledky výzkumů podložil přednášející. V několika bodech se vyjádřil k výživě v souvislosti s plodností:
Poslední trimestr předchozí laktace je rozhodující pro optimální kondici v průběhu stání na sucho. Kondice ve stání na sucho a management stání na sucho určují apetit v počáteční fázi laktace. Apetit a příjem sušiny jsou rozhodující pro metabolické zdraví na počátku laktace.
Nasycené tuky stimulují produkci mléka, ale prohlubují negativní energetickou bilanci a krávy budou více trpět během prvních dvou měsíců po otelení. Pozor na dopady na příjem sušiny a fermentaci. Nasycené tuky mohou podpořit růst folikulů
Polynenasycené mastné kyseliny mohou zlepšit přežití embryí.
Krmné tuky nikdy nevyřeší problémy s plodností. Mohou však zlepšit již dobré výsledky reprodukce, pokud jsou však podávány správně.
Doporučení prof. Leroye: „Ujistěte se, že od počátku pracujete s dobrým materiálem po stránce genetické a odchovu jalovic, jen ten zaručuje optimální plodnost. Správné řízení plodnosti začíná zamyšlením se nad předchozí laktací a stáním na sucho a jak tato období ovlivňují zdraví metabolismu v tranzitním období. Zdraví v tranzitním období dramaticky ovlivňuje plodnost! Ošetření dělohy a hormonální protokoly jsou hašením požáru, a nikoliv správným řízením reprodukce. Jsou však velmi důležité pro udržení co nejkratší servis periody,” shrnul obsah svého sdělení prof. Jo Leroy.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!