14.12.2019 | 08:12
Autor:
Kategorie:

Konference Mistrovice 2019

Již 26. výroční konference společnosti VVS Verměřovice, s. r. o., měla jako již tradičně hojnou účast. Sál v Mistrovicích byl zaplněn do posledního místa. Posluchači si nemohli nechat ujít zejména přednášku o řízení mléčné farmy čítající 2500 dojnic v Německu od českého krajana Víta Pospíchala. Ale zaujala i přednáška druhého zahraničního hosta - specialisty na fyziologii reprodukce prof. Jo Leroye, DVM, PhD., z univerzity v Antverpách.

Proč se soustředit na reprodukci?

Druhým zahraničním přednášejícím byl prof. Jo Leroy, DVM, PhD., z univerzity v Antverpách. Ve svém příspěvku rozvedl téma, jak dosáhnout dlouhodobého úspěchu s rychle se rozvíjejícími metodami podpory reprodukce. Snahou je dosažení optimální kvality oocytů a embryí.
„Krávy jsou plodné, jen pokud jejich energetická bilance umožňuje reprodukci. Reprodukce je skok do hluboké vody. Cílem je zdravá kráva. Výživou lze dosáhnout dobré plodnosti,“ sdělil Jo Leroy v úvodu. „Soustředit se na reprodukci je vhodné z řady důvodů: Dobrá reprodukce podporuje produkci mléka a tím zlepšuje ekonomické ukazatele, snižuje fixní náklady a tím zvyšuje příjmy, omezuje ekologickou zátěž, poskytuje genetický zisk a jalovice pro obnovu stáda. Plodnost je také důležitým kritériem pohody zvířat,“ zmínil prof. Jo Leroy, který zdůraznil, jak je pro plodnost důležitá kvalita oocytů. Pak se zeptal, jestli má oocyt a děloha nějakou paměť? Ano, oocyt si bude pamatovat negativní energetickou bilanci. Synchronizační protokoly nikdy nezlepšují kvalitu oocytů,“ řekl a výsledky výzkumů podložil přednášející. V několika bodech se vyjádřil k výživě v souvislosti s plodností:

  • Poslední trimestr předchozí laktace je rozhodující pro optimální kondici v průběhu stání na sucho. Kondice ve stání na sucho a management stání na sucho určují apetit v počáteční fázi laktace. Apetit a příjem sušiny jsou rozhodující pro metabolické zdraví na počátku laktace.
  • Nasycené tuky stimulují produkci mléka, ale prohlubují negativní energetickou bilanci a krávy budou více trpět během prvních dvou měsíců po otelení. Pozor na dopady na příjem sušiny a fermentaci. Nasycené tuky mohou podpořit růst folikulů
  • Polynenasycené mastné kyseliny mohou zlepšit přežití embryí.
  • Krmné tuky nikdy nevyřeší problémy s plodností. Mohou však zlepšit již dobré výsledky reprodukce, pokud jsou však podávány správně.

Doporučení prof. Leroye: „Ujistěte se, že od počátku pracujete s dobrým materiálem po stránce genetické a odchovu jalovic, jen ten zaručuje optimální plodnost. Správné řízení plodnosti začíná zamyšlením se nad předchozí laktací a stáním na sucho a jak tato období ovlivňují zdraví metabolismu v tranzitním období. Zdraví v tranzitním období dramaticky ovlivňuje plodnost! Ošetření dělohy a hormonální protokoly jsou hašením požáru, a nikoliv správným řízením reprodukce. Jsou však velmi důležité pro udržení co nejkratší servis periody,” shrnul obsah svého sdělení prof. Jo Leroy.*

Podrobněji v Našem chovu 1/2020.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down