Management zdraví

V rámci cyklu pátého semináře čtvrtého ročníku VÚVeL Festu začala po obědě druhá část přednášek tentokrát s tématem zdraví ovcí a koz a jeho řízení.

V první odpolední přednášce se RNDr. Jiří Salát, Ph.D., (VÚVeL) zaměřil na klíšťovou encefalitidu u malých přežvýkavců, aby popsal její průběh a možnosti nákazy u lidí. Dodal, že se připravuje vakcína proti nemoci u ovcí a koz, aby nedocházelo k případně alimentární infekci z nepasterovaného mléka.

Průběh ovčáckého roku z pohledu řízení zdraví ovcí a koz ve své přednášce zhodnotila MVDr. Soňa Šlosárková, Ph.D., (VÚVeL). Mluvila o důležitosti období připouštění a březosti stejně jako bahnění na zdraví stáda. Zaměřila se na onemocnění, jako jsou paratuberkulóza, maedi-visna, infekční potraty nebo chladový stres kůzlat a jehňat a zdůraznila roli výživy.

O nejčastějších parazitózách v pastevních chovech ovcí a koz, strategii odčervováni a rezistence na antiparazitika přednášela prof. MVDr. Vlasta Svobodová, CSc., (VFU Brno). Mluvila o hlísticích způsobujících gastroenteritidu u ovcí a koz, tasemnicích, motolicích, ale i o plicnivkách a myázách, klošovitosti, svrabu či zavšivení. Popsala také nové přístupy k ochraně proti parazitózám a tou hlavní je neodčervovat nikdy celé stádo, ale konkrétní zvířata podle klinické manifestace, u zvířat, pro která bude jednoznačně přínosem.

Závěrečné přednášky se ujal prof. MVDr. Leoš Pavlata, Ph.D., (Mendelova univerzita Brno) a popisoval dopady karence mikroprvků na zdraví zvířat. Mezi ty důležité zařadil selen, jód, zinek i měď, řekl také, že specifika výživy malých přežvýkavců jsou zaměření na konkrétní lokalitu s krmivy z místních zdrojů, u ovcí často při extenzivním chovu a u mléčných koz naopak v podmínkách intenzivní výživy.

I v této části semináře se rozpoutala diskuse a a chovatelé chtěli od přednášejících i konkrétní doporučení.*

Podrobněji v časopisech Náš chov a Krmivářství a týdeníku Zemědělec.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down