Konference na téma Aktuální poznatky o výživě a zdraví zvířat a bezpečnosti potravin se konala v zasedací místnosti VÚŽV v Uhříněvsi a na jejím pořádání a se podílel Výzkumný ústav živočišné výroby, v. v. i., Ministerstvo zemědělství ČR, Vědecký výbor výživy zvířat a Komise výživy odboru živočišné výroby ČAZV.
Po zahájení konference se slova ujal Ing. Petr Beneš (MZe ČR) a ve své prezentaci se zaměřil na Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2014–2020, která byla 8. ledna schválená vládou ČR.
Přednášku o riziku škůdců v potravinách a krmivech si připravil Ing. Václav Stejskal, Ph.D. (VÚRV, Praha-Ruzyně). Uvedl příklady kontaminace skladů, výroben i supermarketů hlodavci a zdůraznil zdravotní rizika, která taková kontaminace s sebou přináší.
Výsledky hodnocení výskytu Cronobacter spp. v potravinách a vzorcích z prostředí představil prof. Ing. Milan Marounek, DrSc. (VÚŽV, v. v. i.).
Literární výsledky i vlastní experiment o možnosti redukce výskytu Clostridium perfringens v chovech drůbeže pomocí kyseliny laurové a jejích derivátů byly tématem prezentace doc. MVDr. Evy Skřivanové, Ph.D. (VÚŽV, v. v. i.).
Poslední přednáška se týkala novinek v legislativě v oblasti výroby krmiv, novel zákonů a vyhlášek v této oblasti a připravil si ji prof. Ing. Ladislav Zeman, CSc. (Mendelova univerzita v Brně).*
Podrobné informace v časopisu Krmivářství 4/2014 a týdeníku Zemědělec.