19.05.2014 | 01:05
Autor:
Kategorie:

Nejnovější informace o výživě zvířat a bezpečnosti potravin

Konference na téma Aktuální poznatky o výživě a zdraví zvířat a bezpečnosti potravin se konala v zasedací místnosti VÚŽV v Uhříněvsi a na jejím pořádání a se podílel Výzkumný ústav živočišné výroby, v. v. i., Ministerstvo zemědělství ČR, Vědecký výbor výživy zvířat a Komise výživy odboru živočišné výroby ČAZV.

Po zahájení konference se slova ujal Ing. Petr Beneš (MZe ČR) a ve své prezentaci se zaměřil na Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2014–2020, která byla 8. ledna schválená vládou ČR.

Přednášku o riziku škůdců v potravinách a krmivech si připravil Ing. Václav Stejskal, Ph.D. (VÚRV, Praha-Ruzyně). Uvedl příklady kontaminace skladů, výroben i supermarketů hlodavci a zdůraznil zdravotní rizika, která taková kontaminace s sebou přináší.

Výsledky hodnocení výskytu Cronobacter spp. v potravinách a vzorcích z prostředí představil prof. Ing. Milan Marounek, DrSc. (VÚŽV, v. v. i.).

Literární výsledky i vlastní experiment o možnosti redukce výskytu Clostridium perfringens v chovech drůbeže pomocí kyseliny laurové a jejích derivátů byly tématem prezentace doc. MVDr. Evy Skřivanové, Ph.D. (VÚŽV, v. v. i.).

Poslední přednáška se týkala novinek v legislativě v oblasti výroby krmiv, novel zákonů a vyhlášek v této oblasti a připravil si ji prof. Ing. Ladislav Zeman, CSc. (Mendelova univerzita v Brně).*

 

Podrobné informace v časopisu Krmivářství 4/2014 a týdeníku Zemědělec.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down