Společnost DeLaval ve Španělsku představila nové řešení technologie ochlazování krav, které chrání zvířata před tepelným stresem. V principu jde o systém aktivně spouštěné sprchy kravami doplněné o chlazení ventilátory. Tato kombinace zajistí dojnicím opravdové a účinné ochlazení.
Společnost DeLaval v posledních několika letech investovala do vývoje stájové technologie, která zvyšuje tepelný komfort krav. Na farmě S. A. T. Hermanos Miguel v obci Talavera la Nueva nedaleko Madridu se v posledním dvou letech chladicí zařízení testovalo. Vlastník farmy a manažer José Maria Miguel úzce spolupracoval s týmem DeLaval a doktorem Israelem Flamenbaumem, dlouholetým konzultantem společnosti DeLaval.
Horko od jara do podzimu
V Talavera de la Nueva v létě může teplota snadno vystoupat na 35 °C i více. Ale jak zmiňuje farmář, rekordy v teplotách nejsou hlavním problémem: „Naše vysokoprodukční zvířata jsou vystavena teplotám nad hranici kravského komfortu po dobu pěti měsíců a to i během nocí, kdy se stájové prostředí výrazněji neochlazuje,“ podotkl farmář.
Pokus, který mnohé naznačil
V letech 2016 a 2017 se farma pustila do testace nového systému chlazení od společnosti De Laval. Základem je instalace smáčecí linky a ventilátorů podél linie krmného žlabu. Dr. Flanenbaum sledoval spolu s farmářem tepelný komfort krav ve stáji během dvou sezón. Jako ukazatel přehřívání se v reálném čase monitorovala vaginální teplota.
Krávy byly rozděleny do dvou skupin po 60 dojnicích – každá skupina byla umístěna v jednom křídle stáje na jednom dojicím automatu VMS.
Celý článek najdete v NCH 7