15.06.2018 | 02:06
Autor:
Kategorie:

Ochlazování podle libosti krav

Společnost DeLaval ve Španělsku představila nové řešení technologie ochlazování krav, které chrání zvířata před tepelným stresem. V principu jde o systém aktivně spouštěné sprchy kravami doplněné o chlazení ventilátory. Tato kombinace zajistí dojnicím opravdové a účinné ochlazení.

Společnost DeLaval v posledních několika letech investovala do vývoje stájové technologie, která zvyšuje tepelný komfort krav. Na farmě S. A. T. Hermanos Miguel v obci Talavera la Nueva nedaleko Madridu se v posledním dvou letech chladicí zařízení testovalo. Vlastník farmy a manažer José Maria Miguel úzce spolupracoval s týmem DeLaval a doktorem Israelem Flamenbaumem, dlouholetým konzultantem společnosti DeLaval.

Horko od jara do podzimu

V Talavera de la Nueva v létě může teplota snadno vystoupat na 35 °C i více. Ale jak zmiňuje farmář, rekordy v teplotách nejsou hlavním problémem: „Naše vysokoprodukční zvířata jsou vystavena teplotám nad hranici kravského komfortu po dobu pěti měsíců a to i během nocí, kdy se stájové prostředí výrazněji neochlazuje,“ podotkl farmář.

Pokus, který mnohé naznačil  

V letech 2016 a 2017 se farma pustila do testace nového systému chlazení od společnosti De Laval. Základem je instalace smáčecí linky a ventilátorů podél linie krmného žlabu. Dr. Flanenbaum sledoval spolu s farmářem tepelný komfort krav ve stáji během dvou sezón. Jako ukazatel přehřívání se v reálném čase monitorovala vaginální teplota.

Krávy byly rozděleny do dvou skupin po 60 dojnicích – každá skupina byla umístěna v jednom křídle stáje na jednom dojicím automatu VMS.

Celý článek najdete v NCH 7

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down