16.03.2018 | 01:03
Autor:
Kategorie:

Péče o nejnáročnější krávy v chovu se vyplatí

Konference společnosti Milkprogres poradenství, s. r. o., ve Větrném Jeníkově měla podtitul: „Pokud 80 % času věnujete 20 % krav, ušetříte si 50 % práce ve vašem chovu a dosáhnete lepších výsledků.“ Pozvání přijal americký odborník na problematiku mléčného skotu Dr. Sam Mosley, Ph.D. Jak připravit krávy na tepelný stres – to bylo nosné téma přednášky MVDr. Václava Osičky z Milkprogresu.

Dr. Sam Mosley, Ph.D., je abolvent univerzity v Idaho, má širokou praxi z velkých amerických farem, poskytuje technickou podporu farmářům ve státě Ohio, pracuje pro společnost Diamond V., inc.

Svou první přednášku věnoval imunitě dojnic a vlivu zánětu na bilanci energie včetně produkce. Představil čtyři linie imunitní obrany. Tou poslední jsou neutrofilní granulocity – drží nízkou úroveň patogenů, ale jakmile jsou přemoženy, plně se rozvine infekce. „Je zdokumentováno, že během tranzitního období je funkce neutrofilů potlačena, zvýší se závažnost mastitid či metritid,“ vysvětlil Sam Mosley a ptá se, jakým způsobem udržet normální imunitní funkce.

Udržení imunitních funkcí v sobě zahrnuje několik oblastí: Velký dopad na organismus má neurohumorální regulace, ale obvykle tyto signály těžko změníme. Co lze dobře ovlivnit, je  metabolický stres a fyzický stres. Fyzický stres vzniká např. z přeplnění kotců, presunů krav, z přílišného tepla atp.  a má dopady na příjem sušiny a zdraví bachoru.

Sam Mosley se inspiroval z krmivářského průmyslu a navrhl systém kritických kontrolní bodů také pro management farem mléčného skotu.

  • Vypracujte systém kritických kontrolních bodů pro váš chov.
  • Vytvořte písemný seznam pro hodnocení kritických kontrolních bodů.
  • Určete vhodný interval pro kontroly.
  • Určete osoby, které sledují celé tranzitní období.*

Více najdete v Našem chovu 5/2018

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down