Postupy v silážování se vyvíjejí. Dnes nestačí pouze zajistit správnou konzervaci silážní hmoty dobrým vytěsněním vzduchu a zakrytím. Ztráty jsou při odběru již hotových siláží, proto je třeba také přihlédnout k aerobní stabilitě. Nové potřeby jsou také z hlediska času vybírání konzervovaných pícnin. Proto byly uvedeny na trh nové typy silážních inokulantů, jak zaznělo na semináři společnosti Mikrop Čebín.
Celkem tři semináře s názvem Silážování 2020 začátkem února uspořádala pro své zákazníky a příznivce společnost Mikrop. V Agrodružstvu Záhoří v jižních Čechách vystoupil v tuzemsku dobře známý Gordon Marley ze společnosti Lallemand se svým kolegou Luisem Queirosem z Portugalska.
Proces konzervace lze rozdělit do tří hlavních fází: Fermentace – aktivní mikrobiální fáze; díky činnosti bakterií mléčného kvašení klesá pH a spotřebovává se kyslík, skladování – stabilní období; po dosažení finálního pH je utlumena veškerá mikrobiální aktivita, vybírání siláže – mikroorganismy jsou znovu aktivovány po vystavení kyslíku.
Ztrátám až 15 % lze zamezit
„Byl jsem na hodně farmách celého světa a vážně mohu prohlásit, že čeští farmáři jsou nejprogresivnější v přijímání nových vědeckých poznatků včetně silážních technologií. V průběhu vybírání siláže se nežádoucí mikroorganismy, jako jsou plísně a kvasinky, znovu aktivují a siláž se začne zahřívat, což vede ke ztrátám sušiny siláže. Tento proces způsobuje velké ztráty pro farmáře. V závislosti na plodině a technologii silážování mohou ztráty v důsledku aerobní nestability dosahovat až 15 % sušiny,“ sdělil Gordon Marley.
Kombinace, která se osvědčila v praxi
Aby byl výsledek silážování optimální, je však potřeba 60 dnů fermentace. Vědci věřili, že by mohli dále zvýšit účinnost kmene L. buchneri NCIMB 40788, kdyby jej mohli kombinovat s jinou, kompatibilní bakterií. „Po mnoha pokusech se ukázalo, že bakterie Lactobacillus hilgardii CNCM I-4785 významně zlepšila aerobní stabilitu již po 15 dnech fermentace, a také výrazně zvýšila stabilitu po 30 a po 100 dnech silážování v kombinaci L. buchneri NCIMB 40788 u řady pícnin. Tím farmáři mohou poměrně brzy po konzervaci otevřít silážní žlab a hmotu zkrmovat. To je při výkyvech počasí a tím i zdrojů krmiv nespornou výhodou,“ uvedli zástupci společnosti Lallemand.*
Více ze semináře se dočtete v Našem chovu 4/2020.