Mlékárna v Jihlavě byla postavena jako mnoho jiných provozů v padesátých letech dvacátého století, konkrétně v roce 1951. V té době zpracovávala denně dvacet až třicet tisíc litrů mléka a vyráběla z něj především měkké a tvrdé sýry a tvarohy. Okolo roku 1970, kdy už denní příjem mléka činil asi sedmdesát tisíc litrů, se v Jihlavě začaly vyrábět mléčné krmné směsi pro telata s názvem Laktosan, po sametové revoluci ovšem byla jejich produkce zastavena. Sušárna, která funguje od roku 1972, se tak musela přeorientovat na výrobu sušeného mléka určeného pro lidskou výživu.
Na začátku devadesátých let byl majetek mlékárny privatizován a k 1. lednu 1994 byla založena společnost JIMA Jihlavské mlékárny, a. s., která sdružovala mlékárnu v Jihlavě a v Telči. Majoritním vlastníkem se stala česká společnost Interlacto. V roce 2004 se mlékárna přejmenovala na Moravia Lacto, a. s.
Více informací si přečtete v Zemědělci v regionu pro Kraj Vysočina
Na přiloženém videu můžete zhlédnout provoz společnosti Moravia Lacto