14.10.2011 | 08:10
Autor:
Kategorie:

Tradiční mléčné výrobky z kraje

Mlékárna v Jihlavě byla postavena jako mnoho jiných provozů v padesátých letech dvacátého století, konkrétně v roce 1951. V té době zpracovávala denně dvacet až třicet tisíc litrů mléka a vyráběla z něj především měkké a tvrdé sýry a tvarohy. Okolo roku 1970, kdy už denní příjem mléka činil asi sedmdesát tisíc litrů, se v Jihlavě začaly vyrábět mléčné krmné směsi pro telata s názvem Laktosan, po sametové revoluci ovšem byla jejich produkce zastavena. Sušárna, která funguje od roku 1972, se tak musela přeorientovat na výrobu sušeného mléka určeného pro lidskou výživu.
Na začátku devadesátých let byl majetek mlékárny privatizován a k 1. lednu 1994 byla založena společnost JIMA Jihlavské mlékárny, a. s., která sdružovala mlékárnu v Jihlavě a v Telči. Majoritním vlastníkem se stala česká společnost Interlacto. V roce 2004 se mlékárna přejmenovala na Moravia Lacto, a. s.

Více informací si přečtete v Zemědělci v regionu pro Kraj Vysočina

Na přiloženém videu můžete zhlédnout provoz společnosti Moravia Lacto

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down