01.10.2018 | 10:10
Autor:
Kategorie:

Tyrolský skot také v Čechách

Tyrolský šedý skot je alpské plemeno skotu, které patří mezi tradiční plemena nejen v Rakousku, ale také ve Švýcarsku a v Itálii. S tímto otužilým, odolným plemenem skotu s kombinovanou užitkovostí, chovaným celoročně na horských pastvinách s nadmořskou výškou přes tisíc metrů, se již můžete setkat i u nás. Konkrétně na farmě v Třešovicích na Strakonicku, kterou provozuje Jana Vohryzková s přítelem Jindřichem Hellerem.

Dlouhověkost, bezproblémový zdravotní stav, mírná povaha, nenáročnost na krmení, vynikající zmasilost a kvalitní mléko dělá z Tiroler grauvieh, jak se v němčině tyrolské šedé nazývá, ideální plemeno do extenzivních podmínek malých chovů. V České republice jsou momentálně dva chovy s tyrolským šedým skotem, přičemž na farmu do Třešovic dovezli rakouské národní plemeno předloni.
„Tyrolský šedý skot chováme druhým rokem. Prvních pět březích jalovic jsme koupili na aukci v tyrolském Imstu, kde nám s výběrem zvířat pomohl rakouský Svaz chovatelů tyrolského skotu. Záhy k nim přibylo ještě dalších pět zvířat. Dovezené krávy se výborně aklimatizovaly na naše klimatické podmínky a na rozdíl od jerseyek, které jsme chovali před nimi, lépe zvládají nejen výkyvy v počasí, ale i přechod na rozdílné krmení v sezóně a v zimním období. Velmi si ceníme jejich mírné povahy, zvířata jsou lehce ovladatelná, kontaktní a učenlivá. Ani ve stádu není žádná dominance. Dosud jsme u krav, které pobývají celý rok na pastvině, nezaznamenali žádné zdravotní problémy, ať už se týkaly končetin nebo mléčné žlázy. Za zmínku dále stojí, že perfektně zabřezávají, když všechny krávy jsou zapuštěné po první inseminaci dávkami po vybraných býcích z Rakouska. Ve spolupráci se Svazem chovatelů málopočetných plemen dojeného skotu se snažíme založit plemennou knihu, která by podle rakouského vzoru měla mít dvě části, a to pro zvířata chovaná výhradně na maso a dále pro kombinovanou maso–mléčnou užitkovost. Naším záměrem je produkovat plemenná zvířata a z vyprodukovaného mléka vyrábět kvalitní sýry,“ uvedl Jindřich Heller.
Více se dočtete v prosincovém čísle časopisu Náš chov.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down