03.10.2016 | 09:10
Autor:
Kategorie:

V Krmelíně se kozám daří

Jedno z největších stád dojených koz najdeme v Krmelíně nedaleko Ostravy. Třetím rokem je chová MVDr. Lukáš Hlubek. Kromě sánských koz jsou na farmě i dojené ovce. Areál bývalého zemědělského družstva dlouho chátral. Když ho chovatel koupil, přemýšlel, jak s ním naložit. A protože preferuje diverzifikaci podnikání, kromě veterinární ordinace investoval i do farmy.

Stádo 400 sánských koz chová MVDr. Hlubek bez jediného hektaru půdy. Jak říká, vše potřebné pro krmení si koupí, včetně objemných krmiv ve velmi dobré kvalitě. „Mám skupinu asi dvaceti dodavatelů, od kterých kupuji krmivo. Oni se specializují na rostlinnou výrobu, já na živočišnou. V zahraničí, například v Nizozemsku je takový systém běžný,“ konstatuje chovatel.

Sánská koza patří mezi plemena koz, která jsou rozšířena po celém světě. Původem je z kantonu Bern ve Švýcarsku. Je bíle zbarvená, krátkosrstá. Plemeno je díky vysoké užitkovosti náročné na kvalitu i množství podávaných krmiv.

V intenzivním režimu v Krmelíně dojí kozy v průměru 4,2 litru mléka na den, což představuje zhruba 48 000 litrů mléka za měsíc. „Ovčího mléka nadojíme asi 5000 litrů měsíčně,“ doplňuje chovatel.

Celý objem kozího mléka přitom odebírá mlékárna v nedalekém Polsku, jejíž přístup si chovatel pochvaluje jak z hlediska platební morálky, tak dalších aspektů spolupráce. Letní cena je přitom 0,55 eur za litr, zimní je díky nižší nabídce a vyšší poptávce na trhu o třicet centů vyšší. „V létě máme vždy trochu ztrátu, v zimě zisk. V průměru jsme prvním rokem tratili, druhý budeme na nule. V dalších letech už bychom měli vydělávat,“ plánuje MVDr. Hlubek a dodává, že postupně chce základní stádo navýšit až na 1200 koz.

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k videu

  1. Dobrý den,
    při přečtení článku mi zabylo smutno. Proč? Kozí farmu si představuji jinak. Pokud chudák koza nespatří denní sluníčko, neproběhne se po zelené trávě, je jen v budově , a to s 90 ti procent dotované evropskou unii, takže v plné technologické vybavenosti, ale bez toho základu, volného chovu venku, tak pak něco té koze chybí, a to i přes 100 % dobrou stravu . Bylo by to, jako by 300 lidí bylo v jedné místnosti a měli perfektní stravu, ale nic jiného by nedělali, než jednu a tu samou práci . Byl by to byznys a tak tuto farmu vidím i já. Proto bych si žádný kozí krém ani kozí mléko z této firmy nekoupila. Nebo to vidíte vy jinak a je to jinak?

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down