06.01.2019 | 07:01
Autor:
Kategorie:

Vyplatí se shredlage?

V závěru roku se ve Velké Chyšce uskutečnil Farmářský den s podtitulem Výzkum pro praxi, který uspořádal Výzkumný ústav živočišné výroby, v. v. i., Praha-Uhříněves ve spolupráci se Zemědělským družstvem Velká Chyška. Akci podpořilo Ministerstvo zemědělství v rámci České technologické platformy pro zemědělství.

Tématu produkční účinnosti siláže z kukuřice sklizené technologií shredlage se ve své prezentaci věnoval Ing. Václav Kudrna, CSc., z Výzkumného ústavu živočišné výroby, v. v. i.

Podle jeho slov je kukuřičná siláž v našich podmínkách základním objemným krmivem. Disponuje stabilním výnosem, má vysoký obsah energie a předpoklady pro úspěšnou konzervaci.

V posledních letech se stále více prosazuje technologie shredlage, která spočívá v rozdrcení zrna na 4 až 8 částí a podélném nařezání stonků a listů, tzv. rozvláknění. Při využití tohoto způsobu sklizně stoupá dostupnost škrobu a stravitelnost vlákniny v píci.

Zvyšuje se také mléčná užitkovost a prodlužuje se denní doba přežvykování.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down