Výroba vepřového masa zřejmě získává novou důvěru. Dokazují to investice, které v poslední době realizují. V Hostěradicích na Znojemsku vyrostla během léta výkrmna s kapacitou přes 8000 prasat. Tři nové budovy v jednom areálu nahradily jedenáct stájí na osmi místech. I křivka stavů prasat v ČR se odrazila ode dna.
"Chtěl bych vyzdvihnout skutečnost, že v Hostěradicích se nedělaly žádné kompromisy. Obvykle prováděné rekonstrukce totiž nevedou k požadovanému cíli, nepřináší očekávané výsledky v produktivitě a výroba pak nemusí být zisková. Investiční náklady se do ceny masa obvykle promítají jen několika halíři, takže na tomto místě se šetřit opravdu nevyplatí. To si vedení ZEA, a. s., plně uvědomilo a začalo novostavbou na „zelené louce“, sdělil při slavnostním otevírání Ing. Ladislav Martinek, ředitel společnosti AGE, hlavního dodavatele know-how a technologie. Při stávajících cenách a za předpokladu, že se do chovu nedostane žádná choroba nebo jiný problém, by měla být asi osm let.
Videoukázka demonstruje způsob ventilace. Základem je, aby prasata dostávala čerstvý vzduch tzv. na rypák. Ten je do oddělení nasáván z podzemního přívodního kanálu na boku haly a následně stupuje pod rošty středové uličky. V chladných obdobích je k venkovnímu vzduchu přimícháván vzduch z oddělení, čímž dochází k jeho předehřívání (systém rekuperace). V létě je vstupující teplý vzduch v prostoru pod rošty ochlazován. Tento vzduch se dostává z podroštového prostoru do uličky, kde „přetéká“ přes plastové hrazení do jednotlivých kotců přímo do životní zóny zvířat
Více o nové výkrmně prasat v Hostěradicích na jihu Moravy se dozvíte v prosincovém čísle časopisu Náš chov.*