Vědecký výbor výživy zvířat, Výzkumný ústav živočišné výroby, v. v. i., Ministerstvo zemědělství a Komise výživy odboru živočišné výroby ČAZV uspořádaly 10. října již šestý ročník konference na téma „Aktuální poznatky ve výživě a zdraví zvířat a bezpečnosti 2018 produktů“.
Konferenci uváděl a moderoval prof. Ing. Milan Marounek, DrSc.
První přednášky se ujal Ing. Petr Beneš, zástupce MZe a zabývala problematikou hmyzu jako potraviny a krmiva. Řekl mimo jiné, že od ledna letošního roku je status hmyzu jako potraviny v EU jasný a platí nové prováděcí nařízení komise (EU) 2017/2470. Současná tolerance je ale časově omezená a po 2. lednu 2020 nebudou moci na trh uváděny žádné neschválené druhy hmyzu. V EU je povoleno v krmivech používat zpracované živočišné bílkoviny získané z faremně chovaného hmyzu pro živočichy v akvakultuře a může se krmit nepřežvýkavým hospodářským zvířatům a také zvířatům v zájmovém chovu. Pro hospodářská zvířata se mohou použít do krmiv pouze druhy: bráněnka a moucha domácí, potemník moučný a stájový, cvrček domácí, krátkokřídlý a banánový.
Další přednášky s názvem „Mikrobiota, zdraví střev kuřat, snížení používání antibiotik a rezistence“ se zhostil doc. RNDr. Ivan Rychlík, Ph.D., z Výzkumného ústavu veterinárního lékařství v. v. i., Brno. Popsal využití probiotik a produktů kompetitivní inkluze v ochraně proti infekci salmonelami nebo klostridiemi u kuřat. Ve výzkumu testovali řadu bakterií získaných ze střev kuřat a zjistilo se, že je vhodnější použít směs bakteriálních kultur, které kolonizují trávicí trakt drůbeže a činí ho odolnějším vůči salmonelám.
Následoval příspěvek prof. Ing. Evy Tůmové, CSc., z České zemědělské univerzity v Praze „Bezpečnost konzumních vajec v závislosti na systému ustájení“. Shrnula, že hygienické podmínky chovu zajištují vyšší kvalitu vajec z obohacených klecí než z podlahových chovů a především i bezpečnosti produkce. Z toho důvodu je třeba preferovat systémy ustájení, které z hlediska bezpečnosti znamenají menší riziko kontaminace.
O hodnocení krmiv pro drůbež podle posledních návrhů pro EU hovořil prof. Ing. Ladislav Zeman, CSc., z Mendelovy univerzity v Brně. Uvedl, že v současné době hodnocení hodnocení krmiv pro drůbež (brojlery) a pro dospělou drůbež (kohouty) pokročilo. Pro hodnocení obsahu aminokyselin v krmivu bude nutné kromě celkového obsahu doplnit i údaj o ileálně standardizovaném obsahu. Ale musí se počkat, zda se takový návrh prosadí v celé EU.
Závěrečnou přednášku si připravil prof. RNDr. Lubomír Opletal, CSc., z Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Věnoval se problematice využití semen lupin v potravinářství. Semena mají z nutričního hlediska využitelné vlastnosti, ale není vyřešena toxicita sekundárních metabolitů, zejména alkaloidů a míra alergenního efektu z hlediska dlouhodobého využití. Problémem může být i ekonomika produkce lupin vzhledem zájmu komerčních potravinářských subjektů. Jejich zájem zatím není nijak značných z důvodu nízkého zájmu spotřebitelů. K pozitivnímu posunu by jistě prospělo využití lupin pro zelené hnojení.
K jednotlivým tématům se rozpoutávala více či méně značná diskuse a svůj zájem o konferenci projevilo celkem 78 účastníků.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!