V březnu se v Českých Budějovicích uskutečnil silážní seminář pořádaný společností MIKROP ČEBÍN, a. s. Jedním z témat bylo i zakrývání siláží, kterému se ve své prezentaci věnoval Bc. David Novotný z firmy Mikrop.
Podle jeho slov je vzduch pro kvalitní siláž nepřítel číslo 1. Anaerobním prostředím se zablokuje působení nežádoucích bakterií a umožní se činnost bakteriím mléčného kvašení, dodaným v konzervantu. Omezení přístupu vzduchu na minimum zaručuje minimalizaci ztrát živin a energie. Dalším plusem je omezení rozvoje plísní a rizika tvorby mykotoxinů. Proto David Novotný ve své prezentaci doporučil používání bariérových plachet, které zaručují minimalizaci ztrát a zachování produkční účinnosti krmiv.
„Bariérové plachty mají mnoho kladů, mezi něž patří například ochránění vrchní vrstvy siláže nebo omezení působení klostridií, plísní a mykotoxinů. Ztráta sušiny v kilogramech na metr krychlový v horních 50 centimetrech siláže je u bariérových plachet 45, u běžných i 210. Ztráta na žlabu se pak uvádí u bariérových plachet ve výši pět procent oproti dvaceti procentům u běžných,“ konstatoval Novotný.
Jak dodal, produkční účinnost siláže pod bariérovou plachtou se dá také kvantifikovat. Například při rozměrech žlabu 12 x 50 metrů, 35% obsahu sušiny a hustotě 200 kilogramů sušiny na metr krychlový je v horní půlmetrové vrstvě zhruba 171 tun siláže, což při použití bariérových plachet představuje 13 680 litrů mléka navíc (při výpočtu uvažujeme rozdíl 80 litrů mléka z jedné tuny siláže). „To jsou litry mléka, které můžeme nebo nemusíme mít podle toho, jakou zvolíme silážní plachtu,“ uvedl přednášející.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!