20.10.2023 | 12:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vitamín D a jeho funkce v organismu

Vitamín D je potřebný především pro hospodaření vápníkem a fosforem. Je vytvářen fotochemickou reakcí molekul provitamínu vystavených ultrafialovým paprskům slunečního světla. Vitamín D2 (ergokalciferol) vzniká z ergosterolu v rostlinách, vitamín D3 (cholekalciferol) se tvoří v kůži zvířat při fotochemické reakci ze 7-dehydrocholesterolu. Zatímco savci využívají obě formy vitamínu, u ptáků má ergokalciferol jen 3 % účinnosti cholekalciferolu. Průmyslově vyráběný vitamín D3 se používá jako krmné aditivum u všech druhů hospodářských zvířat.

Nedostatek vitamínu D spojený s poruchami metabolismu vápníku a fosforu způsobí u mladých zvířat rachitidu (křivici). U mladého skotu a ovcí jsou kosti slabé, ohýbají se a jsou snadno lomivé, kolena a hlezna jsou oteklá a mohou se vyskytovat degenerativní změny páteře. Přežvýkavci a koně mohou uhradit potřebu vitamínu senem a při pobytu na slunci ho sami vytvářet. Prasata mají zvětšené a ztuhlé klouby a dochází ke zlomeninám. Mladá drůbež má kosti běháků, žebra a kost hrudní měkké a deformované, klouby zduřelé a bolestivé, zobák měkký a dochází k tibiální dyschondroplasii (nedostatečné osifikaci a zmnožení chrupavčité tkáně v proximální části tibiotarsu). U starších zvířat dochází k osteomalacii (měknutí kostí způsobené reabsorpcí  uložených minerálních látek) a osteoporóze (lomivosti kostí po úbytku kostní hmoty). U nosnic klesne snáška a zvětší se podíl vajec s porušenou skořápkou, některá zvířata se neudrží na nohou, zobák je ohebný, hrudní kost se zkřiví. U dojnic může nedostatek vitamínu způsobit nižší využitelnost vápníku, což může vést k poporodní paréze.

Jak vitamín působí

Cholekalciferol rozpuštěný v tuku se vstřebává v tenkém střevě, krví je dopraven do jater a tam je hydroxylován na 25. uhlíku na 25-hydroxyvitamín D3. Hydroxylace pak pokračuje v mitochondriální části buněk ledvin na prvním uhlíku na 1,25(OH)2D3, který se pod názvem kalcitriol někdy řadí mezi steroidní hormony. Při dostatečném obsahu vápníku v krmivu rozhoduje o intenzitě jeho vstřebávání především potřeba zvířete. Pokles koncentrace vápníku v krevní plazmě způsobený vzrůstem nároků na tento prvek vede ke zvýšenému uvolňování hormonu příštítné žlázy (glandula parathyroidea).

Více najdete v Našem chovu 11/2023.

prof. Ing. Jiří Zelenka, CSc.

Mendelova univerzita v Brně

Kontakt: zelenka@mendelu.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down