25.02.2021 | 06:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vliv abnormalit spermií na reprodukční potenciál kanců: ovlivňující faktory a dostupná řešení

V chovu prasat se ve velké míře uplatňuje umělá inseminace, která chovatelům poskytuje řadu výhod, jako je efektivnější výběr krevních linií, vyšší reprodukce, či jednodušší kontrola zdraví. Většina umělých inseminací se ve světě realizuje pomocí chlazeného semene skladovaného 1-5 dní při teplotě 15-20°C. Pro provedení umělé inseminace a získání dobrých výsledků s ohledem na vysokou plodnost a velikost vrhu je nezbytná vysoká kvalita spermií v ejakulátu kanců. Monitorování a analýza charakteristik semene mají proto pro chovatele prasat velký význam, protože jim umožňují výběr nejlepších kanců ke zvýšení kvality a počtu inseminačních dávek z ejakulátu.

K dosažení optimální kvality spermií a snížení abnormalit ejakulátu a výskytu nezralých forem spermií se doporučuje odebírat ejakulát od kance maximálně dvakrát týdně. Je také známo, že některé doplňky krmiv mohou snižovat procento abnormálních spermií a dalších parametrů v ejakulátu kanců. Přidání 4% hroznových výlisků do krmiva hybridních kanců po dobu 3 měsíců snižuje procento abnormálních spermií z 22% na 5%. Kromě toho dochází také ke zlepšení dalších parametrů, jako je pohyblivost, rychlost a integrita plazmatické membrány. Pokud jsou kancům 3 měsíce podávány plody kustovnice čínské (goji) v množství 40g/100kg živé hmotnosti, dochází v ejakulátu ke snížení výskytu abnormálních spermií. Dalšími doplňky krmiv, které snižují procento nezralých a abnormálních spermií jsou L-karnitin a omega-3 mastné kyseliny. V rámci studie provedené od února do července ve Španělsku bylo 120 kanců plemen pietrain, duroc a bílé ušlechtilé vystaveno přirozeným teplotním a fotoperiodickým změnám a do krmné dávky jim byl přidáván L-karnitin v množství 250 mg/kg krmiva, přičemž L-karnitin v nejteplejších měsících sledování snížil procento nezralých spermií v ejakulátu.

José Luis Ros-Santaella, Ph.D. - ros-santaella@ftz.czu.cz

Eliana Pintus, Ph.D.

Eva Chmelíková, doc., Ing., Ph.D.

Markéta Sedmíková, prof., Mgr., Ing., Ph.D

Celý příspěvek autorů najdete v Našem chovu 3/2021.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down