10.01.2005 | 11:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vliv kvalitního krmiva na dojivost

Potřeba kvalitních bílkovin ve výživě dojnic stále stoupá spolu s jejich zvyšující se užitkovostí a nároky na okolní prostředí. Například v padesátých letech minulého století se často využívala močovina, dnes dávají chovatelé přednost kvalitním bílkovinným krmivům s potřebným spektrem a obsahem aminokyselin. Neméně důležitá je i bachorová degradovatelnost či nedegradovatelnost takových zdrojů dusíku.

Na toto téma hovořil koncem října David R. Gast, PhD., ředitel sekce krmivářství a technických služeb společnosti AG Procesing Inc. USA na semináři v Hradci Králové. Podle jeho slov se v moderním zemědělství stále více hledají zdroje kvalitních bílkovin, které mikroorganismy v bachoru nerozloží a mohou jich tedy využít samotná zvířata. Tyto by-pass proteiny by zároveň neměly zvyšovat objemnost krmné dávky.

Výzkumy v USA
V posledních letech se ve Spojených státech amerických prováděly pokusy s klasickým sojovým extrahovaným šrotem (SEŠ) a s jeho verzí obsahující chráněnou (bypassovanou) bílkovinu. Ve výzkumu Kung a Hubera z roku 1983 se zvýšila denní dojivost u krav, které přijímaly šrot. Také výsledky Zimmermana et al. (1992) uvádějí zvýšení užitkovosti jak prvotelek, tak starších krav po použití by-pass SEŠ.
„Obecně se použití chráněné bílkoviny v krmné dávce dojnic projeví ve zvýšení maximální i denní produkce mléka, urychlení příjmu sušiny brzy po otelení, snížení ztráty tělesné hmotnosti po otelení, zlepšení reprodukčních vlastností, snížení vylučování dusíku močí a zlepšení imunitních funkcí“, shrnul Dr. Gast. Pro výběr zdroje takové bílkoviny je pak podle jeho slov rozhodující profil aminokyselin, střevní stravitelnost proteinu, konstantní obsah živin a v neposlední řadě chutnost.
Všechny tyto požadavky splňuje AminoPlus, přírodní přípravek vyrobený pouze ze sóji, který využívá velmi chutné bílkoviny této plodiny. Jeho textura je podobná sojovému extrahovanému šrotu, má červenohnědou barvu a sladkou praženou chuť. Výroba AminoPlusu je chráněna patentem, jde vlastně o řízenou Maillardovu reakci sojových lusků. Proces je kontrolován ve všech úsecích výroby, analýza se zaměřuje zejména na vlhkost, NL, celkový tuk, frakce vlákniny, chráněnou bílkovinu a střevní stravitelnost.
V roce 1997 byl na Minesotské státní univerzitě proveden pokus se střevní stravitelností jednotlivých zdrojů bílkovin. V porovnání s ostatními materiály se AminoPlus umístil na špici co se týká střevní stravitelnosti (ID) i obsahu nedegradovatelného proteinu (RUP). Další údaje uvádí tabulka.

Účinek na mléčnou užitkovost
Ze sledovaných pokusů podle přednášejícího vyplývá pozitivní účinek AminoPlusu na mléčnou užitkovost u všech sledovaných zvířat. Nejvíce ale přípravek působí na vysokoprodukční dojnice.
V České republice byl AminoPlus testován ve dvou zemědělských podnicích. Zemědělská společnost Ostřetín, a. s., je milovníkům dojeného skotu dobře známá z chovatelských výstav, kde se často umísťuje na předních pozicích. Jak na semináři uvedl zástupce společnosti Ing. Pícha, chovatelé ověřovali účinky AminoPlusu u vyrovnaných šedesátihlavých skupin dojnic ve dvoufázovém pokusu. Užitkovost v první fázi stoupla o 0,5 až 0,9 kg, ve druhé fázi o 1,1 až 3,7 kg mléka na dojnici. Ve vnitropodnikových cenách činil tento rozdíl 0,54, respektive 1,06 Kč na krmný den (v průměru 0,80 Kč), zároveň se zvýšila užitkovost o 1,43 kg mléka na kus. „Při průměrné ceně 8,30 Kč za kilogram vykupovaného mléka se dostáváme k ušetřené částce 12,67 Kč na dojnici a den“, dodává Ing. Pícha.
Další ověřovací pokusy přípravku AminoPlus proběhly v ZD Trhový Štěpánov. I tam se potvrdil pozitivní vliv na produkci mléka (1,16 kg) a přes vyšší náklady na krmení se dosáhlo zisku 7,99 Kč na krmný den.

Nedegradovatelnost a střevní stravitelnost bílkovinných krmiv
Zdroj Počet RUP (%) ID (%)
SEŠ 5 25 (22 - 29) 90 (86 - 93)
SEŠ extrudovaný 6 47 (38 – 53) 93 (83 - 99)
SEŠ chemicky upravený 6 66 (57 - 77) 88 (82 - 92)
Moučka z kukuřice 2 83 (82 - 85) 89 (86 - 91)
Sušený lihovarnický šrot 5 56 (47 - 64) 81 (72 - 85)
Rybí moučka 13 65 (59 - 73) 80 (73 - 88)
Krevní moučka 10 83 (76 - 89) 81 (72 - 90)
AminoPlus 9 73 (70 - 78) 95 (91 - 99)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down