24.11.2025 | 01:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výkrm skotu v EU – kde levně a kde efektivně

V posledních letech čelí výkrm skotu rostoucím tlakům, především z hlediska environmentálních požadavků a změn ve spotřebitelském chování, a tím i ekonomické udržitelnosti. Přesto zůstává významným odvětvím evropského zemědělství, které přispívá k produkci kvalitního masa i k udržování krajiny a biodiverzity. Evropský sektor výkrmu je charakteristický značnou rozmanitostí – od intenzivních systémů zejména v Itálii nebo Španělsku až po extenzivní pastvinné chovy například v Irsku. Cílem článku je identifikovat ekonomicky úspěšné podniky s výkrmem skotu v EU a ukázat jejich produkční systémy.

Vyhodnocení ekonomicky úspěšných systémů výkrmu skotu má význam pro pochopení faktorů, které vedou k dosažení rentability výroby. Metodika analýzy spočívá v porovnání ekonomických nákladů s příjmy typických farem. Data pochází z mezinárodní sítě pro ekonomiku odchovu a výkrmu skotu a ovcí agri benchmark Beef and Sheep. Mezinárodní síť je sdružení výzkumných institucí, poradců a producentů, které prostřednictvím svých členů každoročně pořizuje vlastní databázi údajů o typických farmách s chovem skotu a ovcí1). ÚZEI je jednou z 39 členských zemí, autorka sestavuje data za ČR.

Co je typická farma

Jde o skutečný zemědělský podnik nebo soubor údajů popisujících zemědělský podnik, představující hlavní produkční region, typickou velikost a technologie. Podnik s výkrmem skotu užívaný v metodice mezinárodní sítě odpovídá zhruba českému pojmu středisko výkrmu skotu. Začíná koupí zástavu od krav BTPM, případně již staršího skotu určeného k výkrmu nebo telat z mléčné produkce buď od jiného zemědělského podniku nebo převodem z vlastního podniku. Při převodu zvířat z vlastního podniku je skot vstupující do výkrmu oceněn tržními cenami. Produkt podniku s výkrmem skotu se měří v prodané jatečné hmotnosti a zahrnuje všechna zvířata, která jsou chována výhradně k jatečním účelům: býky, voly, jalovice, telata nebo krávy. Nezahrnuje brakovaná zvířata z podniku s výrobou mléka nebo z podniku s odchovem skotu ve stejném podniku.

Použité ukazatele

Skot vstupující do výkrmu je napříč spektrem typických farem v EU velmi diverzifikovaný, a to nejen plemenem a pohlavím, ale i věkem a váhou (telata, zástavový skot, skot z předvýkrmu). V průběhu výkrmu se diverzita produktu snižuje (např. délkou výkrmu se mnohdy vyrovnávají počáteční váhové rozdíly ap.), ale i na konci výkrmu zůstává diverzita konečného produktu poměrně velká. Od této skutečnosti se odvíjí i rozdílnost v hodnotách některých výkonových ukazatelů. V řadě z nich se odráží nejen výkon, ale i charakter vstupujícího a konečného produktu a odpovídající výrobní postup. Srovnatelným ekonomickým ukazatelem výkonu typické farmy je tedy syntetický ukazatel zisku.

Náklady na výkrm skotu na jednotku produkce byly nízké na některých typických farmách ve Španělsku a Německu, neplatí to však plošně. Také ekonomika výkrmu skotu je v rámci vzorku zemí nejlepší v Německu a ve Španělsku, přičemž konkrétní tržní a klimatické podmínky v daném roce vychylují nejlepší úspěšnost mezi těmito dvěma zeměmi.  

Článek byl recenzován.

Použité zdroje:

1) www.agribenchmark.org

 2) Agrarmarkt Informations-GmbH

  Ing. Iveta Bošková, Ph.D.

Ústav zemědělské ekonomiky a informací, Praha

Kontakt: Boskova.Iveta@uzei.cz

Celý recenzovaný článek autorů najdete v Našem chovu 12/2025.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.