24.08.2020 | 09:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Za úspěchem ve výkrmu brojlerů stojí kompletní rekonstrukce haly

Firma Sullagro, s. r. o. s provozovnou v Lukově u Znojma dosáhla za půl roku svojí existence nadstandardních výsledků ve výkrmu brojlerů. Je to díky kombinaci nových krmných směsí a nové technologie, kterou dodala a při rekonstrukci haly instalovala firma AGE. Tím se výrazně zvýšil welfare zvířat i ekonomické ukazatele při výkrmu.

Firma Sullagro, s. r. o., vznikla v roce 2017. „Naším cílem bylo získat provoz pro výkrm brojlerových kuřat. To se podařilo během dvou let v Lukově na jižní Moravě, kde jsme si od firmy AGP Mašovice, a. s. pronajali jednu halu bývalé drůbežárny. Původní středisko bylo v provozu v letech 2001 až 2010. Doufali jsme, že na rekonstrukci haly pro výkrm brojlerů získáme investiční dotaci v rámci Programu rozvoje venkova – Investice do zemědělských podniků. Nakonec se tak, ale nestalo,“ konstatuje jednatel společnosti Sullagro Ing. Tomáš Berka s tím, že na vině byl rozpor v metodice projektu, který sice měl podporovat mladé začínající zemědělce, ale zároveň vyžadoval doložit tři účetně uzavřená hospodářská období předcházející roku podání žádosti. To vzhledem k tomu, že podnik existoval pouze dva roky, nebylo možné. „Bohužel šlo o klasický úřednický šiml, totiž v metodice pro začínající subjekty stálo, že u malých začínajících subjektů a firem bez historie stačí dvě uzavřená období, a to bez dodatku předcházející roku, který byl v jiném odstavci, ne v tom pro začínající mladé subjekty, i přesto rozporová komise dotaci zamítla a vyžadovala dvě uzavřená období předcházející roku podání žádosti,“ vysvětluje Ing. Berka a upozorňuje na nízkou podporu mladých firem, které by chtěly zabezpečovat potravinovou soběstačnost v ČR. „Nakonec jsme zvládli firmu rozjet vlastními silami a finančními prostředky, o to jsme na náš úspěch pyšnější,“ dodává dále. Na základě platného Integrovaného povolení byl provoz zrekonstruované haly na výkrm spuštěn 7. 1. 2020.

Rekonstrukce haly byla zásadní

Provoz drůbežárny Lukov prošel od září do prosince 2019 rekonstrukcí stávající technologie pro výkrm brojlerů. De facto se jednalo až na jednotlivé segmenty o kompletní výměnu již poškozené a nedostačující zastaralé technologie. „Posílila se kapacita pasivní i aktivní ventilace. Byly vyměněny napájecí linky a obě linky – napájecí i krmicí se rozdělily na dvě poloviny tak, aby krmení bylo dopravováno na jednu a druhou polovinu haly zvlášť. Hlavním důvodem byla eliminace mechanického poškození krmné dávky při přepravě a zároveň se usnadnilo vyskladňování kuřat. Původní hala se vyskladňovala tři dny v kuse, my máme díky rozdělení hal na dvě části a strojovému vyskladnění hotovo za pět až šest hodin. Turnus se začíná vyskladňovat ve 23:00 a vyskladnění končí kolem 5:00. Podestýlka se odváží ihned a před polednem je hala připravená k procesu mytí a vysokotlakému čištění,“ popisuje Tomáš Berka.

Jana Pančíková

Kompletní článek je publikován v NCh 8/2020.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down