Pod názvem Zdraví a welfare dojeného skotu uspořádala společnost AB PLUS Beneš, s. r. o., 26. října další z cyklu konferencí, které se již pravidelně konají v Nepomuku. Jak v úvodu sdělila Mgr. Bc. Kateřina Benešová, příští rok jejich firma oslaví 25 let, takže se připravuje ještě něco velkolepějšího.
První přednáška patřila tradičně šlechtění dojeného skotu. O tom, jak se vyznat v plemenných hodnotách a množství grafů a čísel informovala Bc. Jana Brodská společně s Ing. Petrem Zajíčkem ze společnosti Inplem. Hlavní smysl sdělení byl, že informace v katalozích býků jsou často záměrně vybrané, a pokud jsou vztaženy k jiné populaci nebo databázi, nejsou vzájemně porovnatelné.
Jiří Stolín ze společnosti VNT Electronics – Fencee poučil přítomné, jak správně servisovat elektrický ohradník. Dále představil koncept Chytré farmy, se kterou společnost sbírá úspěchy na tuzemském i mezinárodním poli.
Ing. Hedvika Ferencová ze společnosti NTG Agri, s. r. o., nabídla a představila výhody silic pro vysokoužitkový skot.
Jak snížit dobu léčby mastitid také s produkty na bázi nanotechnologie vysvětlil přítomným Ing. Josef Balaštík, jako reprezentant společnosti ChemProgres.
Po obědě zaujal všechny Ing. Filip Kopecký ze společnosti Mikrop Čebín, který zdůraznil, že klíčem k úspěchu chovu dojnic je zvládnutí tranzitního období. Chovatel skotu by měl být připraven na všechny možné nástrahy, které mohou v tranzitním období nastat. Klíčová je samozřejmě výživa před a během tohoto období, které trvá 3 týdny před porodem a pokračuje asi do tří týdnů po porodu.
Ing. Václav Svoboda za společnost Tekro si připravil krátkou přednášku o odborném zájezdu na farmy v Turecku.
Závěr semináře patři MVDr. Ondřejovi Bečvářovi. Možná mnohé překvapil tvrzením, že úpravy paznehtů skotu nejsou přirozené a přerůstání paznehtní rohoviny je dáno intenzivní výživou. Je třeba si uvědomit, že krávy původně tráví vlákninu a venkovní pastva nabízí přirozený obrus paznehtů.
Závěry, které prezentoval Ondřej Bečvář: „Zvažte, zda je vhodná pro váš chov fázová úprava paznehtů.
Přemýšlejte o závěru laktace březích krav a o protokolu zasušení jako o přípravě na novou laktaci.
Přehodnoťte protokol první inseminace, resp. interval.“
Pak následovala prohlídka pivovaru Zlatá kráva a ochutnávka jejich pivních specialit. Taneční zábavou to vše vyvrcholilo.
Více najdete v časopise Náš chov.*