27.10.2023 | 04:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zdraví a welfare dojeného skotu

Pod názvem Zdraví a welfare dojeného skotu uspořádala společnost AB PLUS Beneš, s. r. o., 26. října další z cyklu konferencí, které se již pravidelně konají v Nepomuku. Jak v úvodu sdělila Mgr. Bc. Kateřina Benešová, příští rok jejich firma oslaví 25 let, takže se připravuje ještě něco velkolepějšího.

První přednáška patřila tradičně šlechtění dojeného skotu. O tom, jak se vyznat v plemenných hodnotách a množství grafů a čísel informovala Bc. Jana Brodská společně s Ing. Petrem Zajíčkem ze společnosti Inplem. Hlavní smysl sdělení byl, že informace v katalozích býků jsou často záměrně vybrané, a pokud jsou vztaženy k jiné populaci nebo databázi, nejsou vzájemně porovnatelné.  

Jiří Stolín ze společnosti VNT Electronics – Fencee poučil přítomné, jak správně servisovat elektrický ohradník. Dále představil koncept Chytré farmy, se kterou společnost sbírá úspěchy na tuzemském i mezinárodním poli.

Ing. Hedvika Ferencová ze společnosti NTG Agri, s. r. o., nabídla a představila výhody silic pro vysokoužitkový skot.  

Jak snížit dobu léčby mastitid také s produkty na bázi nanotechnologie vysvětlil přítomným Ing. Josef Balaštík, jako reprezentant společnosti ChemProgres.

Po obědě zaujal všechny Ing. Filip Kopecký ze společnosti Mikrop Čebín, který zdůraznil, že klíčem k úspěchu chovu dojnic je zvládnutí tranzitního období. Chovatel skotu by měl být připraven na všechny možné nástrahy, které mohou v tranzitním období nastat. Klíčová je samozřejmě výživa před a během tohoto období, které trvá 3 týdny před porodem a pokračuje asi do tří týdnů po porodu.

Ing. Václav Svoboda za společnost Tekro si připravil krátkou přednášku o odborném zájezdu na farmy v Turecku.

Závěr semináře patři MVDr. Ondřejovi Bečvářovi. Možná mnohé překvapil tvrzením, že úpravy paznehtů skotu nejsou přirozené a přerůstání paznehtní rohoviny je dáno intenzivní výživou. Je třeba si uvědomit, že krávy původně tráví vlákninu a venkovní pastva nabízí přirozený obrus paznehtů.

Závěry, které prezentoval Ondřej Bečvář:  „Zvažte, zda je vhodná pro váš chov fázová úprava paznehtů.

Přemýšlejte o závěru laktace březích krav a o protokolu zasušení jako o přípravě na novou laktaci.

Přehodnoťte protokol první inseminace, resp. interval.“  

Pak následovala prohlídka pivovaru Zlatá kráva a ochutnávka jejich pivních specialit. Taneční zábavou to vše vyvrcholilo.  

Více najdete v časopise Náš chov.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down