Pod názvem Zdraví a welfare dojeného skotu uspořádala společnost AB PLUS Beneš, s. r. o., 26. října další z cyklu konferencí, které se již pravidelně konají v Nepomuku. Jak v úvodu sdělila Mgr. Bc. Kateřina Benešová, příští rok jejich firma oslaví 25 let, takže se připravuje ještě něco velkolepějšího.
První přednáška patřila tradičně šlechtění dojeného skotu. O tom, jak se vyznat v plemenných hodnotách a množství grafů a čísel informovala Bc. Jana Brodská společně s Ing. Petrem Zajíčkem ze společnosti Inplem. Hlavní smysl sdělení byl, že informace v katalozích býků jsou často záměrně vybrané, a pokud jsou vztaženy k jiné populaci nebo databázi, nejsou vzájemně porovnatelné.
Jiří Stolín ze společnosti VNT Electronics – Fencee poučil přítomné, jak správně servisovat elektrický ohradník. Dále představil koncept Chytré farmy, se kterou společnost sbírá úspěchy na tuzemském i mezinárodním poli.
Ing. Hedvika Ferencová ze společnosti NTG Agri, s. r. o., nabídla a představila výhody silic pro vysokoužitkový skot.
Jak snížit dobu léčby mastitid také s produkty na bázi nanotechnologie vysvětlil přítomným Ing. Josef Balaštík, jako reprezentant společnosti ChemProgres.
Po obědě zaujal všechny Ing. Filip Kopecký ze společnosti Mikrop Čebín, který zdůraznil, že klíčem k úspěchu chovu dojnic je zvládnutí tranzitního období. Chovatel skotu by měl být připraven na všechny možné nástrahy, které mohou v tranzitním období nastat. Klíčová je samozřejmě výživa před a během tohoto období, které trvá 3 týdny před porodem a pokračuje asi do tří týdnů po porodu.
Ing. Václav Svoboda za společnost Tekro si připravil krátkou přednášku o odborném zájezdu na farmy v Turecku.
Závěr semináře patři MVDr. Ondřejovi Bečvářovi. Možná mnohé překvapil tvrzením, že úpravy paznehtů skotu nejsou přirozené a přerůstání paznehtní rohoviny je dáno intenzivní výživou. Je třeba si uvědomit, že krávy původně tráví vlákninu a venkovní pastva nabízí přirozený obrus paznehtů.
Závěry, které prezentoval Ondřej Bečvář: „Zvažte, zda je vhodná pro váš chov fázová úprava paznehtů.
Přemýšlejte o závěru laktace březích krav a o protokolu zasušení jako o přípravě na novou laktaci.
Přehodnoťte protokol první inseminace, resp. interval.“
Pak následovala prohlídka pivovaru Zlatá kráva a ochutnávka jejich pivních specialit. Taneční zábavou to vše vyvrcholilo.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!