Zdravotní nezávadnost objemných krmiv je nedílnou součástí kvality objemných krmiv. Užitkovost dojných krav se dostává u červených krav na úroveň 8 až 9 tisíc a u dojnic holštýnského typu na 10 až 13 tisíc a více. Problémem je, že krmné dávky na vrcholu laktační křivky nejsou schopné pokrýt živinami danou užitkovost. Nejenom, že dojnice má omezenou schopnost příjmu celkového množství navržené krmné dávky, ale ani nemusí využít živiny, které přijala.
Na využití přijatých živin v bachoru se podílí mnoho faktorů. Důležitým faktorem krmné dávky je produkční účinnost objemných krmiv, která je ovlivněna ročníkem (vliv klimatu), fenofází sklizně, dodržením technologie sklizně a silážování a v neposlední řadě správným složením krmné dávky. Aby bachor optimálně pracoval, musí být přijaté živiny v rovnováze a to zejména v energii a v dusíkatých látkách. Musí proti sobě stát rychle dostupná energie s rychle dostupnými dusíkatými látkami a stejně je tomu u rychle a pomalu degradovatelných látek, ale i u bypassových živin, které se tráví v tenkém střevu. Přestože docílíme optimálně vyrovnanou krmnou dávku, nemusí být produkční efekt takový, jaký jsme spočítali. Na snižování produkční účinnosti se ve značné míře podílí zdravotní závadnost především objemných krmiv. Jsou dva základní problémy ve zdravotní nezávadnosti objemných krmiv:
Kompletní přehled výsledků najdete v Našem chovu 2/2018