Krmení diet s nízkým obsahem proteinu zvyšuje jeho utilizaci v metabolismu dojnic, snižuje jeho plýtvání ve zvýšeném obsahu amoniaku v moči a výkalech. Zlepšují se také výsledky reprodukce. Hlavním přínosem je zlepšení ekonomické situace chovatele. Na druhé straně vyžaduje takto pojatá výživa správné vybalancování. Pokud nejsou splněné požadavky zvířat na metabolizovatelný protein (MP) *, může dojít ke snížení produkce mléka.
Lze konstatovat, že snížená produkce mléka v dietách s nízkým obsahem NL je způsobena:
- Snížením příjmu sušiny vlivem zhoršení funkce bachoru nebo nedostatečné biologické regulace příjmu.
- Nedostatkem proteinu degradovatelného v bachoru, což snižuje stravitelnost vlákniny.
- Nedostatečným zásobením limitujícími aminokyselinami.
Vliv nízkoproteinových dávek na příjem sušiny je zásadní a musí být brán na zřetel. Huhtanen a Hristov publikovali roku 2009 v Journal of Dairy Science analýzu 31 studií, které porovnávaly hladinu NL v krmné dávce. Sedm z nich prokázalo zvýšení obsahu bílkoviny v mléce při zvýšení obsahu NL v dietě. V pěti z těchto sedmi studií byla produkce bílkoviny v mléce spojená se zvýšeným příjmem sušiny. Pouze ve dvou studiích byla tato produkce bez efektu na příjem sušiny.
Zdroj: Alexander N. Hristov a Fabio Giallongo, Department of Animal Science, Pennsylvania State University
Jiří Kadečka
Celý článek najdete v Krmivářství 3/2018.